Konceptkonst

Konceptkonst, även känd som konceptuell konst, är mindre fokuserad på det traditionella sättet att skapa konst genom målning eller skulptur. Man fokuserar istället på idéerna och koncepten bakom verket.

Konceptuell konst ersätter den klassiska konsten med provokativa och politiska verk. Många konstnärer inom denna rörelse är vänsterradikala och kritiserar borgligheten. All konst som förknippas med borgligheten och överklasskulturen anses omodern. Konsten är menad att provocera, och konstnären har frihet att uttrycka personliga åsikter, även om dessa inte behöver vara djupt genomtänkta.

Konstnärer

  1. Marcel Duchamp (1887–1968)
  2. Sol LeWitt (1928–2007)
  3. Joseph Kosuth (1945–)
  4. Yoko Ono (1933–)
  5. Jenny Holzer (1950–)
  6. Lawrence Weiner (1942–2021)
  7. John Baldessari (1931–2020)
  8. Bruce Nauman (1941–)
  9. Joseph Beuys (1921–1986)

Tekniker

  1. Textbaserade verk: Många konceptkonstnärer använder text som huvudmedium för sina verk. Texter kan framföras som del av installationer, eller som självständiga verk för att uttrycka idéer direkt till åskådaren.
  2. Installationer: Konceptkonstnärer skapar ofta rumsliga installationer som betraktaren kan interagera med eller betrakta i en specifik miljö. Dessa installationer kan innehålla en mängd olika objekt, ljud, och visuella element för att framkalla en upplevelse eller förmedla ett budskap.
  3. Fotografi: Fotografi används för att dokumentera konstverk, händelser eller för att skapa bildbaserade verk som utforskar konceptuella idéer.
  4. Performance: Performancekonst är en central del av konceptkonsten där konstnären använder sin egen kropp som ett medium för att uttrycka idéer. Det kan innefatta allt från levande framträdanden till interaktioner med publiken.
  5. Video och film: Videokonst används ofta för att utforska tidsbaserade narrativ eller för att presentera idéer som kräver rörlig bild för att förmedlas fullständigt.
  6. Ready-mades och funna objekt: Liksom i dadaismen, använder konceptkonstnärer ibland ready-mades (färdigtillverkade objekt) och andra funna objekt för att utmana idéer om konst och konstnärens roll.

Mer om konceptkonst

Det som är överraskande är att modernismen var förbjuden i kommunistiska länder. Konstnärer som målade i modernistisk stil var tvungna att arbeta i hemlighet. I Ryssland användes konsten för propagandasyften, och socialistrealismen var den enda accepterade stilen. Trots detta fanns det modern konst även där. Flera framstående modernister, som Kazimir Malevitj och Wassily Kandinsky, kom från Ryssland. Deras konst, som ofta kallas konstruktivism, hade en revolutionär anda. Konstnären Alexej Gan diskuterade detta i en viktig text från 1920.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är rodchenko.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 1107.jpg

”Vår konstruktivism  har förklarat totalt krig mot konsten, ty konstens medel och kvalitet kan inte systimatisera en revolutionär omgivnings känslor”

konceptkonst, idékonst, konstriktning som uppstod på 1960-talet. Inom konceptkonsten är det upphovsmannens idé eller plan för verket som är det huvudsakliga, och konstverk kan inte definieras som en speciell kategori föremål. Konceptkonsten ifrågasätter och undersöker konstens möjligheter, och dess funktion kan ses som en kartläggning av gränslandet mellan konst och icke-konst i Duchamps anda.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 027.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 41.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är brokenforest_3_view1.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är mette_aarre.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 18-susan-hiller.jpg

Marcel Duchamp

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är marcel-duchamp-fountain1.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är images10.jpg

Marcel Duchamp var den förste att provocera med sin konst genom att skicka in en pissoar till en utställning. Detta var starten på en konstriktning som håller än i dag. 2008 ställde t.ex. den amerikanska konstnären Paul McCarthy ut sin konst på moderna museet i Stockholm. Man kunde läsa i recensionerna att det var obehaglig. ”Den luktade”  DN skriver ”äckligt bra” Kiss och bajs kulturen riktigt svämmar över både gallerier och konsthallar.

Fluxuskonsten

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är paul.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är arar_paul_mccarthy_01_v.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är mccarthy.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Paul-McCarthy-01-03-08.jpg

Fluxuskonsten, en form av konceptkonst, anser att en konstnär kan vara allt från skulptör och målare till poet och skådespelare. Denna konstform nådde Sverige under 1950-talet och stod då för många spektakulära framträdanden, kallade happenings. Fluxuskonsten syftar till att väcka människor, och inte bara vara ett vackert motiv att drömma sig bort i. Konsten ska utmana och få människor att reflektera och ha åsikter. Konceptkonsten strävar efter att sudda ut gränserna mellan verklighet och konst, där ett politiskt tal eller en demonstration kan ses som konst. Men frågan är om den har suddat ut gränserna för mycket.

Ernst Billgren uttrycker det intressant i sin bok ”Vad är konst?”. Han menar att en fotbollsplan kan vara konst och ett varuhus kan vara konst, men ett varuhus kan inte vara en fotbollsplan. Det är tänkvärt. Som åskådare kan man ibland känna sig osäker om man tycker att något är roligt eller inte. Om man känner sig provocerad på fel sätt, är det okej att gå därifrån. Man har rätt att uttrycka sin åsikt utan att bli kallad töntig eller okunnig. Dina känslor är det som räknas. Konsten bör inte urvattna vår personliga integritet, men samtidigt behöver man inte acceptera allt. Den provokativa konsten lockar ofta en publik som kanske inte vågar tycka annorlunda.

Den amerikanska konstnären Jeff Koons är välkänd. Han har vid en utställning förgyllt sin egen avföring och ställt ut dem i glasburar. För vissa kan detta vara roligt, medan andra kan finna det stötande och provocerande. Man kan känna sig lurad. På en skola hade någon skrivit ”bajs är också konst” ovanför en konstdörr. Jeff Koons har även skapat ett gigantiskt hjärta i rött glas som kostar 40 miljoner.

Det är inte alltid lämpligt att prata om pengar när det gäller konst, men ibland kan priset vara lika provocerande som konstverket självt.

Odd Nerdrum

Den Norske konstnären Odd Nerdrum, leker ohejdat med dessa moraliska sidor hos konstpubliken. Han är en renässanskonstnär med klassisk teknik. fast han lever i vår egen tid. Går man närmare tavlorna  så finns det inslag som inte skulle ha målats på 15-1600-talet. Odd Nerdrum är inte riktigt accepterad i Norge men han har vunnit stor berömmelse i USA där hans verk går för miljoner.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är RCAHMVXXLCAUCV62FCAG2LY1CCAKB09X6CAB7KBWNCASUO621CAUAHB3XCAZDHGBZCA1JL0DLCAK6C1YCCA2R8D3OCAUYH52OCAVRDK9WCAIGB5PPCAIJXHAJCA1NN6Y1CAFOE2MICAW3UTEUCAV74W5NCAXX9UX3CA88WR27.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är CCAR7CPYGCAJS3LHYCAY3Y52BCAX33BYWCAJMZFG4CA5VAR01CA96DTIFCAPG1MPNCA03UK5SCAP0ET61CA6CB3N8CA4LHQ7VCA4CBJDYCAL0SY2SCAX8AU0HCA4PM5GKCA5GGSOMCA5Q7NC7CAB8IE9ICAUN33JBCA8VLG67.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är odd_nerdrum.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Odd-Nerdrum7.jpg

Mer från konstagenten

Svenska Erik Johansson är en mästare på fotomontage helt klart. Otroligt duktig på att skapa nya surrealistiska perspektiv och där han spelar våra hjärnor ett spratt. Besök konstnär: http://erikjohanssonphoto.com
Hittade en spännande konstnär som inriktar sig på en helt egen väg. Känslan av att inte riktigt veta om det är någon under lakanet eller inte är minst sagt störande.  Daniel Arsham har iallafall lyckats med det han var ute efter. En skulptör med känslan för det verkliga. Finns även andra skulpturer som Daniel har skapat i krossat glas.   Besök hemsida: www.danielarsham.com/  
Klaus Leidorf tar bilder på höga höjder. Vardagliga ting blir helt plötsligt så annorlunda när vi ser det uppifrån. Klaus gillar att se saker "utanför boxen". Dom flesta av bilderna är tagna i södra Tyskland ur ett flygplan. Besök konstnär: http://www.leidorf.de
Denna konstnär har varit på kartan länge och är känd för att göra dessa otroliga skulpturer av diverse material. Exempelvis som i detta fall, krossade bilar. John Chamberlain har även skapat med plexiglas mm... Besök gärna konstnär: John Chamberlain    
Denis Gonchar skapar digitala målningar. Det vi får se är fåglar i rörelse. Det är en spännande kombination med ett rörande föremål framför en linjär bakgrund. Denis är allmänt en väldigt duktig tecknare. Besök konstnär: Denis Gonchar
De olika konststilarna löper parallellt inom det moderna måleriet. Kandinsky hade experimenterat med färgen och formen för att ge utryck åt det som han kallade ” en inte nödvändighet” Under detta experiment kom han underfund med att man inte behövde vara exakt avbildande för att uttryck åt denna inre nödvändighet. Han upptäckte att en ren fläck i en målning kan vara mer uttrycksfull än en mänsklig gestalt ” att den effekten som skapas, då den spetsiga vinkeln i en triangel träffar en cirkel, inte är mindre verkningsfull än den som framkallas av Guds finger som berör Adams hos Michelangelo ” Men sådana expressiva former behöver inte vara geometriska abstrakta former kan vara oändligt fria och kan framkalla ett oändligt antal…
Konsten inom kultur och idéhistoria Maud Sandström (konstpedagog och bildlärare) Under medeltiden så målade konstnärerna enbart religiösa motiv. Eftersom Medeltiden var den tid då kristendomen utvecklades och spreds så kom det att påverka måleriet. Perspektivet hade inte upptäckts så man målade med ett enklare och plattare formspråk. Verken signerades sällan eftersom konsten var något som liknades vid uppenbarelser från Gud Man målade mycket muralmåleri och mycket arbete skapades också i mosaik. Kristendomen hade sina rötter i romarriket. Därför blev det naturligt att också den antika konsten kom att påverka medeltidens bildval Mellan medeltiden och renässansen kan nämnas en övergångskonstnär som Hieronymus Bosch. Han målade ondskan och helvetet. Han till och med anses kunna vara den första surrealisten. Den klassiska konsten…
Warhols föräldrar hette Andrej och Ulja Varchola. De var immigranter tillhörande den rusinska folkgruppen i Mikova i nordöstraTjeckoslovakien som hade utvandrat till Pittsburgh. Andy var ett av tre barn till parterna Varchola, som var en fattig familj. Warhol angav inte alltid sitt rätta födelsedatum. Han gjorde sig ofta yngre och skrev 1930, några gånger till och med 1933 på blanketterna. Därför finns i vissa biografier olika uppgifter om hans födelse. När han gick i tredje klass drabbades han av danssjuka, som en följd av Scharlakansfeber. Han blev intagen på sjukhus och låg där under en längre period. Andrew fördrev tiden med att lyssna på radio, samla på bilder på dåtidens filmstjärnor och måla. Han stack ut från sina klasskamrater och blev mer och mer…
Maniskt arbete för att skapa ett absolut likt flygplan. Singapore Airlines A830. Luca laconi-Stewart Besök:https://www.youtube.com/user/lucaiaconistewart
Pablo Rusig Y Picasso föddes den 25 oktober 1881 i Malaga vid den spanska kusten. Hans far arbetade som intendent på ett museum och undervisade också i målning. Faden kände snatr att han inte hade något mer att lära sin son och år 1895 flyttade familjen till Barcelona där han skulle gå i konstskola., Pablo var då 14 år gammal. Redan efter ett år så tyckte Pablo att den dåvarande skolan inte räckte till. År 1897 började han på Kungliga  akademin i Madrid. Han var ingen flitig elev, han skolkade mycket och fördrev tiden hellre med andra konsnärer, poeter och författare. Picasso blev nyfiken på den nya konsten och flyttade med sina vänner till Paris år1900. den ny konsten kom att…