Konceptkonst

Konceptkonst, även känd som konceptuell konst, är mindre fokuserad på det traditionella sättet att skapa konst genom målning eller skulptur. Man fokuserar istället på idéerna och koncepten bakom verket.

Konceptuell konst ersätter den klassiska konsten med provokativa och politiska verk. Många konstnärer inom denna rörelse är vänsterradikala och kritiserar borgligheten. All konst som förknippas med borgligheten och överklasskulturen anses omodern. Konsten är menad att provocera, och konstnären har frihet att uttrycka personliga åsikter, även om dessa inte behöver vara djupt genomtänkta.

Konstnärer

 1. Marcel Duchamp (1887–1968)
 2. Sol LeWitt (1928–2007)
 3. Joseph Kosuth (1945–)
 4. Yoko Ono (1933–)
 5. Jenny Holzer (1950–)
 6. Lawrence Weiner (1942–2021)
 7. John Baldessari (1931–2020)
 8. Bruce Nauman (1941–)
 9. Joseph Beuys (1921–1986)

Tekniker

 1. Textbaserade verk: Många konceptkonstnärer använder text som huvudmedium för sina verk. Texter kan framföras som del av installationer, eller som självständiga verk för att uttrycka idéer direkt till åskådaren.
 2. Installationer: Konceptkonstnärer skapar ofta rumsliga installationer som betraktaren kan interagera med eller betrakta i en specifik miljö. Dessa installationer kan innehålla en mängd olika objekt, ljud, och visuella element för att framkalla en upplevelse eller förmedla ett budskap.
 3. Fotografi: Fotografi används för att dokumentera konstverk, händelser eller för att skapa bildbaserade verk som utforskar konceptuella idéer.
 4. Performance: Performancekonst är en central del av konceptkonsten där konstnären använder sin egen kropp som ett medium för att uttrycka idéer. Det kan innefatta allt från levande framträdanden till interaktioner med publiken.
 5. Video och film: Videokonst används ofta för att utforska tidsbaserade narrativ eller för att presentera idéer som kräver rörlig bild för att förmedlas fullständigt.
 6. Ready-mades och funna objekt: Liksom i dadaismen, använder konceptkonstnärer ibland ready-mades (färdigtillverkade objekt) och andra funna objekt för att utmana idéer om konst och konstnärens roll.

Mer om konceptkonst

Det som är överraskande är att modernismen var förbjuden i kommunistiska länder. Konstnärer som målade i modernistisk stil var tvungna att arbeta i hemlighet. I Ryssland användes konsten för propagandasyften, och socialistrealismen var den enda accepterade stilen. Trots detta fanns det modern konst även där. Flera framstående modernister, som Kazimir Malevitj och Wassily Kandinsky, kom från Ryssland. Deras konst, som ofta kallas konstruktivism, hade en revolutionär anda. Konstnären Alexej Gan diskuterade detta i en viktig text från 1920.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är rodchenko.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 1107.jpg

”Vår konstruktivism  har förklarat totalt krig mot konsten, ty konstens medel och kvalitet kan inte systimatisera en revolutionär omgivnings känslor”

konceptkonst, idékonst, konstriktning som uppstod på 1960-talet. Inom konceptkonsten är det upphovsmannens idé eller plan för verket som är det huvudsakliga, och konstverk kan inte definieras som en speciell kategori föremål. Konceptkonsten ifrågasätter och undersöker konstens möjligheter, och dess funktion kan ses som en kartläggning av gränslandet mellan konst och icke-konst i Duchamps anda.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 027.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 41.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är brokenforest_3_view1.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är mette_aarre.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 18-susan-hiller.jpg

Marcel Duchamp

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är marcel-duchamp-fountain1.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är images10.jpg

Marcel Duchamp var den förste att provocera med sin konst genom att skicka in en pissoar till en utställning. Detta var starten på en konstriktning som håller än i dag. 2008 ställde t.ex. den amerikanska konstnären Paul McCarthy ut sin konst på moderna museet i Stockholm. Man kunde läsa i recensionerna att det var obehaglig. ”Den luktade”  DN skriver ”äckligt bra” Kiss och bajs kulturen riktigt svämmar över både gallerier och konsthallar.

Fluxuskonsten

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är paul.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är arar_paul_mccarthy_01_v.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är mccarthy.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Paul-McCarthy-01-03-08.jpg

Fluxuskonsten, en form av konceptkonst, anser att en konstnär kan vara allt från skulptör och målare till poet och skådespelare. Denna konstform nådde Sverige under 1950-talet och stod då för många spektakulära framträdanden, kallade happenings. Fluxuskonsten syftar till att väcka människor, och inte bara vara ett vackert motiv att drömma sig bort i. Konsten ska utmana och få människor att reflektera och ha åsikter. Konceptkonsten strävar efter att sudda ut gränserna mellan verklighet och konst, där ett politiskt tal eller en demonstration kan ses som konst. Men frågan är om den har suddat ut gränserna för mycket.

Ernst Billgren uttrycker det intressant i sin bok ”Vad är konst?”. Han menar att en fotbollsplan kan vara konst och ett varuhus kan vara konst, men ett varuhus kan inte vara en fotbollsplan. Det är tänkvärt. Som åskådare kan man ibland känna sig osäker om man tycker att något är roligt eller inte. Om man känner sig provocerad på fel sätt, är det okej att gå därifrån. Man har rätt att uttrycka sin åsikt utan att bli kallad töntig eller okunnig. Dina känslor är det som räknas. Konsten bör inte urvattna vår personliga integritet, men samtidigt behöver man inte acceptera allt. Den provokativa konsten lockar ofta en publik som kanske inte vågar tycka annorlunda.

Den amerikanska konstnären Jeff Koons är välkänd. Han har vid en utställning förgyllt sin egen avföring och ställt ut dem i glasburar. För vissa kan detta vara roligt, medan andra kan finna det stötande och provocerande. Man kan känna sig lurad. På en skola hade någon skrivit ”bajs är också konst” ovanför en konstdörr. Jeff Koons har även skapat ett gigantiskt hjärta i rött glas som kostar 40 miljoner.

Det är inte alltid lämpligt att prata om pengar när det gäller konst, men ibland kan priset vara lika provocerande som konstverket självt.

Odd Nerdrum

Den Norske konstnären Odd Nerdrum, leker ohejdat med dessa moraliska sidor hos konstpubliken. Han är en renässanskonstnär med klassisk teknik. fast han lever i vår egen tid. Går man närmare tavlorna  så finns det inslag som inte skulle ha målats på 15-1600-talet. Odd Nerdrum är inte riktigt accepterad i Norge men han har vunnit stor berömmelse i USA där hans verk går för miljoner.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är RCAHMVXXLCAUCV62FCAG2LY1CCAKB09X6CAB7KBWNCASUO621CAUAHB3XCAZDHGBZCA1JL0DLCAK6C1YCCA2R8D3OCAUYH52OCAVRDK9WCAIGB5PPCAIJXHAJCA1NN6Y1CAFOE2MICAW3UTEUCAV74W5NCAXX9UX3CA88WR27.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är CCAR7CPYGCAJS3LHYCAY3Y52BCAX33BYWCAJMZFG4CA5VAR01CA96DTIFCAPG1MPNCA03UK5SCAP0ET61CA6CB3N8CA4LHQ7VCA4CBJDYCAL0SY2SCAX8AU0HCA4PM5GKCA5GGSOMCA5Q7NC7CAB8IE9ICAUN33JBCA8VLG67.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är odd_nerdrum.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Odd-Nerdrum7.jpg

Mer från konstagenten

Stocksholm stad köpte 24/8 2001 in detta omdiskuterade konstverk som är ett monument över Raul Wallenberg Området kallas "Raul Wallenberg´s torg"
Det kan vara en konst att göra godis. Detta är ett sidospår för resten av inläggen men det är imponerande att se hur genomtänkt det är att göra (Lemon drops)   Besök: http://www.metafilter.com/159535/Hand-cranked-candy   https://youtu.be/sd90XCvpO1k
Örebro Konstskola driver utbildning i fri konst på nivån mellan gymnasium och högskola. Alla elever har egna ateljéplatser och fritt val bland skolans kurser. Varje termin gör skolan en längre resa (kostnaden ingår i terminsavgiften). Av de elever som sökt vidare till konsthögskola har de senaste åren en majoritet kommit in. KONTAKT Adress: Örebro Konstskola Beväringsgatan 14 70365 Örebro Telefon: Expeditionen: 019-311713 Fax: 019-312670 Hemsida: www.orebrokonstskola.se
Smart, kul design. Konstnär och designer Rachel Ciavarella skapade Morris-en som är en uppstoppad marulk. Med ett utseende som är läskigt som marulken så är det en kul mix till en "nalle". Det finns en djupare bakgrund till detta skapande. För att ta reda på mer, besök: http://www.rachelciavarella.com/  
Beckmans Designhögskola bedriver treårig grundutbildning inom konst och design som leder till konstnärlig kandidatexamen (180hp). Utbildningen omfattar tre program; Visuell kommunikation, Mode och Form (produktformgivning och rumsgestaltning). Högskolan erbjuder välutrustade datasalar, sy- och draperingssalar, snickeriverkstad samt ateljéer för konstnärlig träning och workshops. Dessutom finns fotostudio och en mindre verkstad för screentryck. Ett utrymme inom skolan är vikt åt fortlöpande galleriverksamhet för studenter, lärare och inbjudna gäster. Skolans bibliotek är under successiv uppbyggnad. Studenterna har även tillgång till de förstklassiga biblioteken vid Konstfack och Kungliga Konsthögskolan. KONTAKT Hemsida: www.beckmans.se Beckmans Designhögskola Brahegatan 10, 114 37 Stockholm  info@beckmans.se Tel: 08-660 20 20 Fax: 08-665 00 87
Tavlor där inspirationen helt klart är väntan. Det finns många berättelser som gömmer sig i dessa verk som har fångat konstnären Brett Amory. Vi känner alla igen oss i någon av dessa verk. Det kan minst lika gärna vara en känsla av ensamhet som trygghet eller glädje och ro. Hur som helst, VI GILLAR DET! Besök konstnär: http://brettamory.com/
Tack vare fotografen Amos Chapple så får vi se hur det ser ut i den kallaste staden på jorden. Staden är  Ojmjakon som ligger i Ryssland. Finns en varm känsla i det ändå svinkalla klimatet. Besök fotograf: www.amoschapplephoto.com/    
Niklas Holm är en  konstnär från Kristinehamn. Nu bosatt i Stockholm. Han har en gedigen utbildning bakom sig. Niklas är en dymaniska postmodern konstnär. Han har ett så roligt färgstark och erotiskt formspråk. Har man  inhandlat ett verk, så vet man inte riktigt vart man ska hänga upp det. Ska man hänga det i sitt finaste rum, eller ska man hänga det i sitt sovrum? Ja i vilket fall som helst så kan man inte bli oberörd. Berörd är ett utav konstens viktigaste epitet. Niklas berör! han berör så mycket så man vet inte riktigt hur man ska förhålla sig till hans målningar, man blir väldigt postmodern själv. Lite utav allt. År 2010 ställde galleristen Natalia Goldin  ut Niklas konstverk i sina nya lokaler på Engelbrektsgatan…
Vad är design? Gör ett besök på Röhsska museet i Göteborg. Design: (eng. av lat. Desi’gno – avbilda’, ’framställa’). Internationellt använd term för formgivning, dvs. gestaltning av hantverkligt eller industriellt framställda produkter för miljöer. Konstslöjd, konsthantverk, konstindustri, industridesign… Vad betyder egentligen begreppen? Design är ett ord som har kommit att användas på så många olika sätt att det också har många olika betydelser. I dagligt tal använder vi ordet design då vi talar om kläder samt vackra föremål till hemmet. Men design har en bredare betydelse, nämligen utformade av människor skapta föremål. Ser man det så blir design en förutsättning för den moderna människans existens överhuvudtaget. Hon skulle inte klara sig utan de kläder, husgeråd etc. som hon kan skapa…
Akademin Valand är en av tre konstnärliga institutioner vid Göteborgs universitet. De två övriga är Högskolan för scen och musik och HDK - Högskolan för design och konsthantverk. Akademin Valand har utbildningar i film, fotografi, fri konst och litterär gestaltning. Som student kan du välja mellan fristående kurser eller program på grundläggande, avancerad och forskarnivå. Konstnären Mick Wilson är prefekt för Akademin Valand. Mick Wilson har doktorsexamen från National College of Arts & Design, Irland. Innan han kom till Akademin Valand var han dekan för forskarskolan Graduate School Creative Arts and Media i Dublin. Han har även varit prefekt för institutionen för fri konst vid Dublin Institute of Technology. KONTAKT Hemsida: www.akademinvaland.gu.se Akademin Valand Box 132 40530 Göteborg Besöksadress: Vasagatan…