Impressionismen

Det impressionistiska måleriet berättade inget väsentligt. Impressionisterna var mer inne på att måla tiden som förflöt. De målade farten i himlens förändring, de målade stunden med sina vänner, de utryckte det ytliga och det fria livet utan vedermödor.

Renoir

Det är glädjen som vi alla längtar efter. Den impressionistiska bilden väckte anstöt och från början var det inte alla som gillade den. Måleriet var alldeles för mycket likt en skiss där bilden inte kändes färdig, färgen var inte ens blandad för att passa in i valören. De rena färgerna fick samsas sida vid sida vilket gjorde att upplevelsen blev annorlunda. De rena oblandade färgerna blev starkare i sin kolorit i stället för när färgen t.ex. blandas. Målningarna kändes som de rymde något utöver själva bilden.

Det Impressionistiska måleriet framhävde nämligen det som konstnärer i alla tider försökt dölja, nämligen själva tekniken och penselarbetet. Inte heller sökte man en harmonisk samstämd färg utan lät ofta rena oblandade färger stå oförmedlat mot varandra. Men det är detta som ligger till grund för symbolismen och sedan även till modernismen.

Själva begreppet impressionism hade ingen tydlig ideologi, det var snarare en gemensam inriktning hos ett flertalet konstnärer med bland annat Monet, Renoir, Sisley Degas Morisot.

Själva namnet impressionism kommer från det franska ordet Impression och betyder intryck. Ordet användes först av Èdouard Manet, men förknippas mer med Claude Monets berömda verk  Impression soleil levant ( Impression soluppgång).  Tavlan visades på den första impressionistutställningen 1874. Motivet var en soluppgång över hamnen Le Havre.

Mer från konstagenten

Jag älskar att gå på konstutställning. En egen stund på en stol framför ett verk, så kan jag bli sittande länge… Jag har blivit så förtjust i Wassily Kandinsky tankar om upplevelsen av konst. Han anser att man ska försöka hitta själva andemeningen med konstnärens verk. Det kan ta tid men så helt plötsligt så känner man vad konstnären vill. Jag tror att Olle Baertling vill att jag ska känna rörelsen mellan de stora ytorna. Ytorna förflyttar sig som skärmar i ett bilsspel. En evig rörelse totalt ogreppbar. En rörelse som inte står stilla en sekund. Så fort ögat tror sig ha hittat en vilsam form så dyker ett streck eller en liten fyrkant upp för ögat och så får…
Hur ska man beskriva de verk som Eckart Hahn skapar?. Det är en viss otrygg surrealistisk värld vi får se som visar sig på alla tänkbara sätt. Det är kompositioner mellan det goda och onda som samtidigt visar en lekfullhet. Dra era egna slutsater! Besök konstnär: http://eckarthahn.com
Blake Little fick en idè att fotografera en björnliknande man äta honung. Då han fick se bilderna fascinerades han av hur honungen omfamnade handen och skapade en känsla av bevarande. Nu har Blake tagit steget längre och skapat denna serie där honung och människan står i fokus. (Preservation) Besök konstnär: http://blakelittle.com https://www.youtube.com/watch?v=0wVRClZhYxA
Det sägs ofta att konsten ska vara fri, att det inte ska finnas några restriktioner på konstnärer så att de kan följa sin inspiration. Jag håller i mångt och mycket med om detta, men finns det någon gräns. Jag tänker nu bland annat på två av konstfacks mer omtalade påfund de senaste åren. Nämligen examensarbetet som gick ut på att slå sönder en tunnelbanevagn och filma det, dessutom utan tillstånd från SL, och incidenten när en av eleverna vandrade omkring på essingeleden och  spelade mentalt sjuk. Det är saker jag har svårt att se som konst och som idogt försvarades av konstfacks rektor mycket under banderollen "konsten måste vara fri". Historiskt sett har konsten inte varit fri. Den har varit…
https://www.unstudio.com/
Svenska Erik Johansson är en mästare på fotomontage helt klart. Otroligt duktig på att skapa nya surrealistiska perspektiv och där han spelar våra hjärnor ett spratt. Besök konstnär: http://erikjohanssonphoto.com
HDK finns mitt i centrala Göteborg, granne med Röhsska museet. Huset byggdes på Kristinelundsgatan speciellt för skolan 1904, med stöd av Göteborgs Slöjdförening. 
Arkitekt: Hans Hedlund. Här har vi föreläsningssalar, verkstäder, ateljéer, bibliotek, café, utställningshall och arbetsplatser för studenter och personal. Blivande designers, konsthantverkare och bild- och formlärare finns i samma hus som forskare och forskarstuderande. Vi har ganska nyligen byggt om huset, för att öppna upp huset ännu mer och göra det tillgängligt för alla. Nu kan man komma in med barnvagn och rullstol med hjälp av ramp och en ny hiss. Vill du veta mer om våra verkstäder och bibliotek? Du hittar dem under egen rubrik i huvudmenyn till vänster. Där kan du till exempel kan ta del…
Om du skall till London innan 9:e mars så missa då inte Paul Klee på Tate Modern. Han är en av de stora innovatörerna i modern tid och har jämförts med bl.a. Matisse och Picasso. 16 October 2013 – 9 March 2014 Adult £16.50 (without donation £15.00) Concession £14.50 (without donation £13.10) Help Tate by including the voluntary donation to enable Gift Aid Additional booking fee of £1.75 (£2 via telephone) per transaction applies Special final night opening until 20.00 on Sunday 9 March Läs mer på Tate moderns hemsida
Christoph Niemann bjuder på lite kul i vardagen. Alla känner vi igen objekten. Kanske inte i detta användningsområde. Besök konstnär: http://www.christophniemann.com
Livet kan vara så mycket bättre med en hund. Dessa bilder visar verkligen hur det kan vara att ha sin bästa vän som hund. Andy Seliverstoff visar att hans intresse till hundar är stort och att ta foton där förtroende och glädje mellan människan och hund visas är målet. Barn upplever en glädje och har stort förtroende till dessa magnifika hundar. Vill du veta mer om Andy, besök hans hemsida på: http://www.greatdane.photography/