Impressionismen

Impressionismen var en konströrelse som uppstod i Frankrike på 1870-talet, fokuserad på att fånga ögonblick och ljusets spel i naturen.

Konstnärer som Monet och Renoir målade utomhus och strävade efter att skildra sina subjektiva intryck av världen.

Impressionismen kännetecknas av lösa penseldrag och ljusa färger, där konstnärerna ofta undvek att blanda färger på paletten.

Konstnärer

 1. Claude Monet (1840–1926)
 2. Pierre-Auguste Renoir (1841–1919)
 3. Edgar Degas (1834–1917)
 4. Camille Pissarro (1830–1903)
 5. Alfred Sisley (1839–1899)
 6. Berthe Morisot (1841–1895)
 7. Mary Cassatt (1844–1926)
 8. Gustave Caillebotte (1848–1894)
 9. Édouard Manet (1832–1883), ofta associerad med impressionismen även om han inte var en del av den officiella gruppen.

Teknik

 1. Öppen komposition: Impressionisterna utvidgade ramen för vad som kunde avbildas i ett konstverk. De inkluderade ofta avskurna figurer och objekt i bildens kanter, vilket gav en känsla av spontanitet och ett ögonblick i rörelse.
 2. Korta penseldrag: De använde korta, tjocka penseldrag för att snabbt fånga essensen av det de målade. Detta bidrog till en känsla av dynamik och livlighet i deras målningar.
 3. Ljusa och rena färger: Impressionisterna undvek att använda svart och andra mörka färger för skuggor. Istället använde de komplementfärger för att skapa djup och volym, vilket gav deras arbete en mer levande och ljusare palett.
 4. Blandning av färger: Istället för att blanda färger noggrant på en palett, applicerade impressionisterna ofta färger direkt på duken. Detta skapade en mer vibrerande effekt där färger blandades optiskt från betraktarens synpunkt.
 5. Fokus på ljus och atmosfär: Ett av de mest centrala inslagen i impressionismen var dess fokus på ljusets effekter och atmosfär i en scen. De studerade och målade ofta samma motiv vid olika tider på dagen och under olika väderförhållanden för att fånga varierande ljus och färg.

Mer om impressionismen

Impressionistiska målningar är inte bara för att berätta något specifikt. Istället fokuserade impressionisterna på att fånga ögonblicket. De målade snabba förändringar i himlen, tillfällen tillsammans med vänner, och uttryckte en ytlighet och frihet i livet utan stora bekymmer.

Denna glädje är något vi alla längtar efter. Till en början mötte den impressionistiska konsten motstånd och var inte omtyckt av alla. Målerierna såg ut som ofärdiga skisser, med färger som inte ens var blandade för att harmonisera med varandra. Istället användes klara, oblandade färger som stod bredvid varandra, vilket skapade en ovanlig och stark visuell upplevelse.

Impressionismen var speciell eftersom den visade tekniker och penseldrag som konstnärer tidigare försökt dölja. Man strävade inte efter harmoniska färger utan lät ofta starka, oblandade färger kontrastera direkt mot varandra. Denna teknik blev grunden för senare konströrelser som symbolism och modernism.

Termen ”impressionism” hade ingen specifik ideologi utan representerade snarare en gemensam riktning bland flera konstnärer, inklusive kända namn som Monet, Renoir, Sisley, Degas och Morisot.

Namnet ”impressionism” kommer från det franska ordet för ”intryck”, och blev först använt av Édouard Manet. Det är dock mer förknippat med Claude Monets berömda målning ”Impression, soleil levant” (Impression, soluppgång) från 1874, som visar en soluppgång över hamnen i Le Havre. Detta verk var med i den första impressionistutställningen samma år.

Renoir

Mer från konstagenten

Jag ramlade över denna otroligt duktiga artist. Målar av storstadens gator direkt på plats! Titta även på filmen som visar Cristobal Perez Garcia in action. Besök konstnär: http://www.cristobalperezgarcia.com https://vimeo.com/116416303
Absolut det sjukaste Stop motion klippet.   Stop motion är en animation. "Lura ögat" Precis som att göra en tecknad film. Som att göra en  "springande gubbe" i ett post-it block.
Färg, glöd och värme finner vi i Sebastian Marquez tavlor. Vi fångas i vardagliga situationer som kan vara aningen förvrängda men hjärtat finns där i varje verk. Besök konstnär: http://konstagenten.se/konstnar/sebastianmarquez2/
Känner ni inte till Jacek Yerka så gör ni det efter att ni studerat dessa tavlor. Ett otroligt pusslande av världar och färger. Underliga surrealistiska verk som betraktaren i vissa fall skulle kunna hänga åt vilket håll som helst. Om så vill!   Besök konstnär: www.yerkaland.com/
En Puntas är en videoinstallation som  Javier Pérez skapat tillsammans med artisten  Amélie Ségarra. Tanken på att stå på tå kan göra ont bara det. Att balansera på knivuddar är en prestation i sig. Det är en kraftfull video som  har ett mörker i sig och en otroligt  ångestladdad känsla. Prestera ska kosta i den mest graciösa av världar. Se även filmen som finns med i inlägget.     http://javierperez.es/  
Jag älskar att gå på konstutställning. En egen stund på en stol framför ett verk, så kan jag bli sittande länge… Jag har blivit så förtjust i Wassily Kandinsky tankar om upplevelsen av konst. Han anser att man ska försöka hitta själva andemeningen med konstnärens verk. Det kan ta tid men så helt plötsligt så känner man vad konstnären vill. Jag tror att Olle Baertling vill att jag ska känna rörelsen mellan de stora ytorna. Ytorna förflyttar sig som skärmar i ett bilsspel. En evig rörelse totalt ogreppbar. En rörelse som inte står stilla en sekund. Så fort ögat tror sig ha hittat en vilsam form så dyker ett streck eller en liten fyrkant upp för ögat och så får…
Det var en solig och varm dag vilket gjorde att konstrundan blev mycket angenäm. Men jag vill börja med ett litet citat. Den spanska Filosofen Ortega Y Gasset (1883-1955) oroade sig för radikalismen (det extrema) inom den moderna konsten. I och med att människan ville vara modern. Ortega menade i sin berömda essä (1905) Om det mänskliga utdrivandet ur konsten. ”Så är den nutida konstens mest karakteristiska drag ur sociologisk synvinkel att den delar publiken i två kategorier: de som förstår den och de om inte förstår den…  Naturligtvis så började vi med den gigantiska kaninen tillverkad i breda träspån. Bigg yellow Rabbit.  Skapad av den nederländske konstnären Florentijn Hoffman. Att älska konst är att förstå den! Stort drar! Verket har…
Konstfack är Sveriges största konstnärliga högskola. Under ett år deltar cirka 900 studenter i kandidat- och masterprogram, lärarprogram och fristående kurser. Inom konst, design och konsthantverk erbjuder Konstfack treårig utbildning på grundnivå som leder till konstnärlig kandidatexamen. På avancerad nivå har vi en tvåårig utbildning som leder till konstnärlig masterexamen. Lärarprogrammet är 4,5 år och leder till lärarexamen. Sedan 2004 ligger Konstfack vid Telefonplan, strax söder om Stockholms innerstad. De kulturmärkta funkislokalerna har omvandlats från gamla industrilokaler till 20 300 kvadratmeter konstnärlig högskola. I entrén möts du av Vita Havet som ständigt ändrar utseende efter utställningar och projekt. Dessutom finns ett galleri för studenternas egna utställningar. KONTAKT Hemsida: www.konstfack.se Besöksadress: LM Ericssons väg 14 (Se karta) Tunnelbanestation: Telefonplan (Tidtabeller finns hos…
Staten tog bort monopolet för bilbesiktning och nu är inget sig likt. Dock har jag tack vare tidigare nämnda hemsida sett att utbudet blivit otroligt mycket bättre. Detta glädjer kanske inte männiksor på landsbygden eftersom utbudet där är oförändrat, men för nedre halvan av Sverige har det fullkomligt exploderat.
Den grafiska tryckkonsten Litografin uppfinns av Alois Senefelder 1798. Konsten anpassar sig efter tekniken. Nya vektyg skapar en ny typ av konst. Trycktekniken i sig är inte ny.  man kunde ristar i plåt som man svärtar ner så att färgen kommer ner i skåran. Sedan torkadas överflödig färg bort.  Därefter lägger man ett fuktigt rispapper över plåten och pressar ihop papper och plåt. På så sett överför man färg till papperet. Med litografin blev den något helt annat man kunde trycka till exempel hela ytor Litografi Litografipress för karttryckning i München Litografi (från grekiskans lithos λίθος = sten, graphein γράφειν = skriva), eller plantryck, är en tryckmetod där en teckning i oljekrita på porös kalksten, litoplåt eller litofilm överförs till papper.…