Medeltiden

Vi kan börja tidsresan med lite återblickar till medeltiden, eller Kristustiden som vi kan kalla den för. Kristusanhängarna blev snabbt en större skara och förlåtelsen och kärleksbudskapet blev väldigt populärt. Gud och Jesus ord blev det enda tänkbara.  Naturligtvis fanns det inte många människor som hade  kunskap inom filosofi, konst, politik, etc. Kyrkan stod för den moraliska och utbildande makten. Vilket var naturligt eftersom kyrkan var en naturlig mötesplats för människan.  Konsten kretsade kring religiösa bilder,  Till exempel om vad som kunde vänta oss i himlen eller i helvetet. Man målade  också porträtt av högreståndsmänniskor och avbildade viktiga händelser. Färgerna var skarpa och färggranna och färgpigmenten revs från stenar och metaller.

Hieronymous Bosch 1450-1516 är för mig en mycket märklig konstnär. Tänk att ha en sådan fantasi. Man kan undra hur han var som person. Var han inspirerad av andra konstnärer eller hade han bara fått ihop bilderna av sina egna drömmar. Bosch kan vara en insperationskälla till surrealisterna. Surrealisterna målade det övernaturliga eller sin egen drömvärld.

Mer från konstagenten

Impressionismen ”Det kortfattade, åskådliga och mångtydiga ordet impressionism sätter sig över måleriets egentliga problem och har kommit att beteckna ett nytt sätt att se och känna, en helt annan sorts verklighet, kort sagt, något av ett nytt rike, fullt av ljus och frisk luft, ett rike som besegrat den akademiska sumpmarkens slummiga mörker. Snart kunde man skönja det hälsosamma inflytande från denna vind och detta ljus även i poesin, i musiken, ja till och med i romanen”. ( Jean- Clarence Lambert 1969). Har man detta i ryggen så förstår man att drivkraften för att få förverkliga sitt eget måleri är enormt stor. Upptäckten av ljuset, det föränderliga ljuset, den sensibla dallring inför verkligheten. ”Ljuset i dimman, ljuset i bäcken, ljuset…
Det finns bara två sätt att se på den nya konsten, de som förstår den och de som inte förstår den. Läs mer om samtidskonsten här
Fluxus. Jag ska börja med att citera författaren och konstnären Bengt af Klintberg ur hans bok Svensk Fluxus (2006). "Femtitalet var ett tryggt årtionde för oss som hade börjat få kulturella intressen. Var sak på sin plats. Poeterna skrev dikter, romanförfattarne skrev romaner, målaren målade tavlor, skulpttörerna skulpterade. På teaterscenerna spelades det dramatik, i konsertsalarna musik. Allt det där ändrades på 60-talet" Postmodernism, popkonst ungdomkultur............Det händer så mycket. Det finns inga gränser för hur man kan sätta ihop olika konstarter. Hugo Ball och dadaisterna (1912-1914)  började med happeningkonsten, den spred sig sakterligen runt om i europa.  I USA var den happenings redan etablerad och till sverige kom den i början av 60-talet.
Har du någonsin funderat på hur det skulle vara om du kunde måla dina egna minnen?. Isåfall så ge Pat Perry ett besök. Det kommer vara värt det. Besök konstnär: http://patperry.net  
Kungl. Konsthögskolan är en högskola med lång konstnärlig tradition som går tillbaka till 1700-talets början. Kung. Konsthögskolan har en bredd i sin utbildning, med undervisning i gamla tekniker såväl som innovativt skapande i de allra senaste teknikerna. Sammanlagt har högskolan cirka 230 studerande och tongivande svenska och utländska konstnärer, teoretiker och arkitekter verkar på skolan som professorer och lärare. Vid Kungl. Konsthögskolan finns ett treårigt kandidatprogram i fri konst, ett tvåårigt masterprogram i fri konst, en termins eller ett läsårs projektutbildning för yrkesverksamma konstnärer, ettåriga påbyggnadsutbildningar i Arkitektur och Restaureringskonst, samt kursen Konst & Arkitektur. KONTAKT Hemsida: www.kkh.se Postadress Box 163 15 103 26 Stockholm. Besöksadress Flaggmansvägen 1 111 49 Stockholm Fakturadress FE16 833 83 Strömsund Tel: 08-614 40 00 Fax:…
Känslan av att falla fritt är något som Fabio Giampietro inriktat sig mot. Det är mäktiga tavlor som alla gestaltas ifrån en svindlande höjd. Besök konstnär: http://fabiogiampietro.com/  
Makalös tavla från Adonna Khare. Enligt henne själv så är det hennes liv som återspeglas i form av djur. Besök konstnär: http://www.adonnak.com/
Ursäkta vi bygger om...  
Underground musik Av Pontus Fjällman Es3a Temat jag valde visade sig vara ett väldigt brett sådant, så jag kom att redovisa det genom en ganska lång (men väldigt förkortad) historia genomgång. Själva definitionen på underground kan vara väldigt svår och olika från person till person. Men jag tror Frank Zappa beskrev det bäst när han sa:”Mainstream comes to you, but you have to go to the underground”. Alltså kan man kalla det motsatsen till populär musik. Men problemet är då att termen underground är hur bred som helst, så jag begränsar mig själv till rock och det som är mest relevant inom det. 60-tal Den enda riktiga startpunkten för detta tema är The Velvet Underground som var aktiva mellan 1966-1971.…
  Skulpturen på skådespelare Margaretha Krook (1925-2001) placerad utanför Dramaten gör oss delaktiga. Konstnären är Marie -Louise Ekman. Ekman gör oss delaktiga i hennes verk genom att ha tillverkat slupturen så att ytan är ständigt varm. När man känner på den så upplever man värmen från en människa. Temperaturen är ständigt på 37 grader. Hur påverkar det oss. Vad får vi för upplevelse av statyn? En del tycker att det är monumentalliknande andrar tycker att det känns mysigt en kul grej som gör stt vi får en annan närhet till statyn. Lite Kitschbetonat. (Kitsch betyder sidospår och ett överdrivet användande av ett regelrätt formspråk) . Ja det kan väl vara både och. För   ett antal år seda hade detta förmodligen…