Vår delaktighet i konsten

 

Skulpturen på skådespelare Margaretha Krook (1925-2001) placerad utanför Dramaten gör oss delaktiga. Konstnären är Marie -Louise Ekman. Ekman gör oss delaktiga i hennes verk genom att ha tillverkat slupturen så att ytan är ständigt varm. När man känner på den så upplever man värmen från en människa. Temperaturen är ständigt på 37 grader.
Hur påverkar det oss. Vad får vi för upplevelse av statyn? En del tycker att det är monumentalliknande andrar tycker att det känns mysigt en kul grej som gör stt vi får en annan närhet till statyn. Lite Kitschbetonat. (Kitsch betyder sidospår och ett överdrivet användande av ett regelrätt formspråk) . Ja det kan väl vara både och. För   ett antal år seda hade detta förmodligen varit helt otänkbart. Vad som är dött är dött kanske de skulle ha sagt. Så gör man i alla fall inte!

Torgny Lindgren var intervjuad på morgonnyheterna. Ettans kanal. Torsdag morgon 23/9. han säjer att han kan inte vara socialist på grund av att han måste äga sitt eget ord. En konstnär kan alldrig vara tillgänglig. En konstnär måste alltid vara fri att kunna kritisera. jag fastnade för detta. det är något med detta som tål att tänka på. Det fria ordet är något som vi alla strävar efter att värdera högt. ”Jag tycker inte om vad du säger men jag kan gå i graven för att du ska få säga det”
Frågan hur har konstpubliken förändrat sitt förhållande till konsten under 1900-talet är mycket spännande.

Hur har konstnären förändrat sin konst i förhållandet till sin publik är lika spännande.Anpassar vi konsten i dag så att publiken får vara mer delaktig. Är det något som ingår i marknadsvärdet? Konsten har blivit mer spektakulär. Är detta för att den säljer mer, Bygger det mesta på våra drömmar och förväntningar på det sanna livet. Föskönar vi och anpassar för att att vi ska som åskådare alltid ska ha en kännslosaktig delaktighet som inte är fostrande eller upplysande utan bara för att vi ska köpa, konsumera och roa.

Popbandet Kizz var de första som kom på att om de klädde sig spektakulärt och också gjorde något spektakulärt på scenen så skulle det komma mer publik. Dom lyckades med det och andra kom efter. Ramstein är ett annat band som gått samma väg och har dragit enorm publik till sina shower.
På vad sätt är vi delaktig  som publik, ja kanske inte så mycket mer är förr i dessa fall men vi påverkar innehållet genom vårt besök eller inte.

Allsång på skansen håller fast vid något som vi alla tycker om. Allsången har kanske sina rötter i att vi alla har sjunger tillsammans i kyrkan.  Sången är är lätt att vara delaktig i .

Kommentarer inaktiverade.