Svenskhet. Vad kan vara typiskt Svenskt?

 
 
En konstnär som tycker om att gestalta svenskheten och gärna driva med rasister och myter är Konstnären Peter Johansson.
2006 års Konst På Hög

Peter Johanssons ”Utan titel” invigd

Den 21 augusti samlades ett större antal personer med namnet Johansson för att närvara vid invigningen av Peter Johanssons konstverk ”Utan titel”.
Och låta sig fotograferas förstås. Här är 79 Johansöner högtidligt uppställda framför Kvarntorpshögen.
 
 
( Peter Johansson är en svensk konstnär född i Sälen 1964. Han bor numera i Malmö. Han har alltid det folkliga nära som grund för sin konst
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
              
 
 
                                                                                                                                                               
 
 
Vad som är typiskt för något. är oftast  det som berör oss av det som är runt omkring. Detta något försöker man gestalta i konsten
 
 Han har också styckat dalahästar och packeterat dem så att de liknar köttbitar.
 
 
 
 
——————————————————————————————————————————————————————-

 

Röd stuga på Globens topp

Publicerad 26 maj 2009 – 14:57
Uppdaterad 26 maj 2009 – 15:02

Ni som varit i närheten av Globen i dag har nog sett den – den lilla röda stugan som placerats på toppen. Det handlar om ett konstprojekt, och Globen är bara början. Förhoppningen är att stugan så småningom ska landa på månen.

Play

Den är själva sinnebilden av en svensk stuga. Röd med vita knutar. Och nu har den placerats på Globen. Ansvarig för det hela är före detta finansministern Pär Nuder. Han är ordförande i Månhusets vänner.

Föreningen stöder Västeråskonstnären Mikael Genberg, som skapat huset. Han har också en dröm om att placera ett gammalt rött bondetorp på månen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
———————————————————————————————————————————————————————–
 
 
 
 
Johan-E  Fransen
 
John -E Fransen fick i uppdrag att måla ett porträttet på kungafamiljen. Fransen tillhör  figurativa konsten som började framträda i Sverige på 1960-talet. han hade också målat den omtalade verket Hells Angels.
”Visst – Det är ju han med den stora Cadillacen, Hell´s Angels, Doug´s Place, Kungafamiljen… Hans namn förbinds med sådana enskilda verk, stora och alltid häpnadsväckande – inte minst genom att de varit så kompromisslöst genomförda. Det han velat göra har han också gjort; viljestyrkan har märkts i varje detalj.”Citatet ovan är hämtat ur Ulf Lindes bok ”Presentationer Ulf Linde på Thielska 1977-1997”

Nu kan man inte påstå att verket Hells Angels är typiskt svenskt. Men det som är typiskt svenskt kanske är just att han fick måla dessa motiv. Båda ganska heliga var och en på sitt sätt 
 
 
 
 
—————————————————————————————————————————————————————
 
 
 
 
 
Carl Johan De Geer.
 
 
—————————————————————————————————————————————————————
 
 
 
 
 
 
Zorn
 
 
———————————————————————————————————————————————————————
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Carl Larsson Var en riktigt stor nationalmålare.
 
 
——————————————————————————————————————————————————————
 
 
 
 
 
 
 
Evert Taub
 
  1. Trailer: Evert Taube. Sångboken

    33 sek – 26 okt 2009 – Överfört av Bonniervideo
    Ingen svensk författare är så levande i sång som Evert Taube. Han om någon kan ge oss livsglädjen med sånglusten. Här finns
    youtube.comRelaterade videor
 

Kommentarer inaktiverade.