Picasso, kunde han måla?

Pablo Picasso. Kunde han måla?

Måla som Picasso! Det kan du, lite hur som helst.

Utan Picasso så skulle inga barn våga måla känns det som. Jag var på en Picassoutställning i Kristinehamn. Den handlade om Picasso i det offentliga rummet. Alltså mestadels hans statyer och scenkläder var representerat. 

I en monter så var det en tavla som var ritad med enkla blyertsstreck.  Det var en förskoleklass som stod runt omkring och fröknarna tyckte att ”det skulle ni barn göra bättre” Ja säkert skulle om det. Picasso ägnade en stor tid i sitt liv att försöka måla som ett barn. Ett barn har inte lärt sig att måla ett barn ritar intuitivt vad de ser. De bryr sig inte om hur det se ut det har sin egen uppfattning och nöjer sig med det. Picasso fick kämpa för att försöka hitta detta. Det ligger mycket tankar bakom att få balans i bilden  även med att få fram den rätta bakomliggande känslan.

Tyvärr så kämpar vi vanliga människor i på med att lära oss att rita. När vi har lämnar det spontana och roliga helt utan kunskap om att det är bra eller dåligt. Ja då slutar vi med att teckna. Senare i livet säger vi, ”Jag kan inte ens rita en streckgubbe!. Ha, Ha.”

Picasso suckar och vänder sig i sin grav. Stackars enfaldiga som tror att man kan rita bra utan att lära sig. Den kunskapen finns inte inprogrammerad i oss! Men det är med det estetiska som med det tekniska en del har lättare för att lära sig en del har det svårare.

Det finns olika sätt att måla på. En del lär sig det klassiska Tunna lager oljetempera, lager på lager. Man fördriver färger så att det blir till djup och olika färgnyanser. Detta för att annars så skulle allt förefalla platt med samma färg över hela ytan. Serier är målade på det sättet.

Picasso försökte också att förenkla det tar tid att måla klassist. Det klassiska står också för just det gamla, bilderna föreställde kungar, drottningar och högerståndsmänniskor.

Picasso ville måla själva livet. Han ville måla de vanliga, de utsatta, de fattiga, de annorlunda. Han målade sina fruar och man målade djur. Han målade som afrikanerna gjorde, med enkla kraftfulla penseldrag.

Picasso säger att han inte är någon konstnär han experimenterar med färg och form. Han förälskar sig i blått (den blå perioden) och han förälskar sig rosa (rosa perioden) En period så började han vrida och vända på formerna och han började skulptera med de tvådimensionella ytorna. Kubismen är född! Varje föremål ska målas så att det verkar som man ser alla sidor samtidigt. Färgerna som kompletterar varandra används för att förstärka intryckt. Rött – grön, blått- orange, rött – lila och svart-vitt. Picass o ville att målningen själv skulle ha sin egen värklighet han ville inte måla av.

Picasso är en av de riktigt stora konstnärerna under 1900-talet. Tillsammans med Georges Braque utvecklade han kubismen

I hamnstaden Kristinehamn står världens största Picassoskulptur. Det är ett kvinnohuvud föreställande han hustru Jacqueline. Men har döpts om till Kristin efter den svenska Drottning Kristina, Drottning Kristina gav Kristinehamn stadsrättigheterna.

Picasso har betytt enorm mycket för konsten Det är många som förstår att kan ligga hårt arbete även bakom ett verk som inte ser ut som verkligheten. Picasso har också blivit tillskriven att vara den första modernisten med han verket ”Flickorna i Avignon”. Detta var ett avgörande steg i konstens befrielse från det klassiska och därmed skyldigheten att avbilda verkligheten. Motivet är hämtat från ett glädjehus i Barcelona vilket var som motiv helt otänkbart att avbilda under tidigare konstepoker.

Kommentarer inaktiverade.