Medeltiden

Vi kan börja tidsresan med lite återblickar till medeltiden, eller Kristustiden som vi kan kalla den för. Kristusanhängarna blev snabbt en större skara och förlåtelsen och kärleksbudskapet blev väldigt populärt. Gud och Jesus ord blev det enda tänkbara.  Naturligtvis fanns det inte många människor som hade  kunskap inom filosofi, konst, politik, etc. Kyrkan stod för den moraliska och utbildande makten. Vilket var naturligt eftersom kyrkan var en naturlig mötesplats för människan.  Konsten kretsade kring religiösa bilder,  Till exempel om vad som kunde vänta oss i himlen eller i helvetet. Man målade  också porträtt av högreståndsmänniskor och avbildade viktiga händelser. Färgerna var skarpa och färggranna och färgpigmenten revs från stenar och metaller.

Hieronymous Bosch 1450-1516 är för mig en mycket märklig konstnär. Tänk att ha en sådan fantasi. Man kan undra hur han var som person. Var han inspirerad av andra konstnärer eller hade han bara fått ihop bilderna av sina egna drömmar. Bosch kan vara en insperationskälla till surrealisterna. Surrealisterna målade det övernaturliga eller sin egen drömvärld.

Mer från konstagenten

Nazisterna värnar om det klassiska det antika. Det rena och vackra. Det upphöjda och starka År 1937  öppnar nazisterna en vandringsutställning som vansinnesförklarade och i praktiken kriminaliserade modernismen. Många konstnärer fick fly ut ur landet, en del hamnade i koncentrationsläger eller tog livet av sig. Det var inte bara bildkonstnärer utan det gällde skådespelare på den judiska teatern, jazzmusiker-dansare och författare. Men det fanns ytterligare konstnärer vilka inte togs med i utställningen men som utpekades som degenererade och i vissa fall fick yrkes- och utställningsförbud av den nazistiska regeringens kulturpolitiska organ Reichskulturkammer. Läser en del insändare. och undrar över om det är så att vissa förstår och andra inte! Konst uppfattas på så mycket olika sätt. den klassiska konsten står för det vackra det…
Att gå en konstrunda i vackert höstväder är en lisa för själen. Jag börjar med att skynda till Kristinehamnsk konstförening som har vernissage för konstnärerna och syskonparet Jessika Stoart- Beck och Kaj Stuart- Beck. Jessika målar stadsmiljöer i akvarell och Kaj skulterar figurer i keramik. Båda kommer från Arvika Det är mycket folk. Sally skyndar sig att fylla på cider och ställa fram nötter. Ett måste vid en vernissage. Peter Westerdahl tittar på klockan och undrar om det är dags för invigningstalet. Peter ställer sig sedvanligt på en stol och berättar att konstnärera är från Arvika de är syskon och har en gedigen erfarenhet. Konsten är lätt att ta till sig den för tankar till det enkla och lekfulla. Invigningen är…
Stocksholm stad köpte 24/8 2001 in detta omdiskuterade konstverk som är ett monument över Raul Wallenberg Området kallas "Raul Wallenberg´s torg"
Det tar över och sprids med glädje i rummet. Charles Petillon i verket invasioner använder han sig av ballonger som är en spännande form i sammanhanget. Du kan se och läsa mer om detta på Charles instagram eller hemsida. Besök: http://www.charlespetillon.com/
David skapar Alien-liknande livsformer med hjälp av godis och en massa fritid.   Besök: https://www.behance.net/DavidBrodeur
Medlem hos konstagenten ställer ut i Kristinehamn. Lördag 24/1 12.30 är det vernissage för Sarah Jämtervik på galleri Kvadraten Kristinehamns konstförening. Född 1986 i Karlstad. Bor och verksam i Göteborg, läser just nu till bildlärare på Högskolan för design och konsthantverk. Färgstarka målningar som växlar mellan allvar och lek. En kombination av figurativa, abstrakta och fantasifulla motiv. Målar allt som oftast intuitivt och tillämpar begreppet `kill your darlings´ så fort det står still vilket resulterar i tavlor med många lager och berättelser som kan anas med blicken. Målar främst med akryl men gör även akvarell/tusch målningar i större format.
Här är en kille som kan sin sak.
Akademin Valand är en av tre konstnärliga institutioner vid Göteborgs universitet. De två övriga är Högskolan för scen och musik och HDK - Högskolan för design och konsthantverk. Akademin Valand har utbildningar i film, fotografi, fri konst och litterär gestaltning. Som student kan du välja mellan fristående kurser eller program på grundläggande, avancerad och forskarnivå. Konstnären Mick Wilson är prefekt för Akademin Valand. Mick Wilson har doktorsexamen från National College of Arts & Design, Irland. Innan han kom till Akademin Valand var han dekan för forskarskolan Graduate School Creative Arts and Media i Dublin. Han har även varit prefekt för institutionen för fri konst vid Dublin Institute of Technology. KONTAKT Hemsida: www.akademinvaland.gu.se Akademin Valand Box 132 40530 Göteborg Besöksadress: Vasagatan…
Vad är det egentligen som sätter priset på konst, ett konstverk eller en installation. Som så mycket annat så är det efterfrågan som styr grunden i prissättningen men i just konstvärden så är rekommendationer från renomerade konstvetare avvägande för en prissättning. Det är inte bara konstnärens namn som generellt sätter priset på konstnärens alla verk utan de kan variera kraftig sinsemellan. För mig handlar priset på ett konstverk om vad jag känner när jag betraktar det. Hur mycket tid är nedlagd för att få fram det jag ser. Jag vill inte känna mig lurad eller köpa något som känns ihopslängt eller förhastat. Konstverk som är skapade av kända, avlidna, stora konstnärer har givetvis ett större värde eftersom denne inte kan…
Wassily Kandinsky Elekromagnetismen har gett upphov till mycket. När man kom på att den inte var innesluten i materian utan i mellan dem så började man tro på en verklig andlighet. Man funderade på om inte elektromagnetismen skulle kunna vara ett utryck av en fysisk varelse som höll världen samman i sin inre form. Vi kan kalla den själ. Morse upptäckten gjorde att vissa dårar trodde sig kunna kommunisera med de döda de kallades bordsandar. Good and bad vibrations kommer därifrån. Man förklarade att elektomagnetismen var stoff fortfarande materia men redan andlig. Detta är upprinnelsen till den abstrakta konsten. Detta okulta är den moderna konstens viktigaste drivkraft. den första som kom att måla detta var Wassily Kandinsky. 1910 skrev han…