Impressionismen

Impressionismen var en konströrelse som uppstod i Frankrike på 1870-talet, fokuserad på att fånga ögonblick och ljusets spel i naturen.

Konstnärer som Monet och Renoir målade utomhus och strävade efter att skildra sina subjektiva intryck av världen.

Impressionismen kännetecknas av lösa penseldrag och ljusa färger, där konstnärerna ofta undvek att blanda färger på paletten.

Konstnärer

  1. Claude Monet (1840–1926)
  2. Pierre-Auguste Renoir (1841–1919)
  3. Edgar Degas (1834–1917)
  4. Camille Pissarro (1830–1903)
  5. Alfred Sisley (1839–1899)
  6. Berthe Morisot (1841–1895)
  7. Mary Cassatt (1844–1926)
  8. Gustave Caillebotte (1848–1894)
  9. Édouard Manet (1832–1883), ofta associerad med impressionismen även om han inte var en del av den officiella gruppen.

Teknik

  1. Öppen komposition: Impressionisterna utvidgade ramen för vad som kunde avbildas i ett konstverk. De inkluderade ofta avskurna figurer och objekt i bildens kanter, vilket gav en känsla av spontanitet och ett ögonblick i rörelse.
  2. Korta penseldrag: De använde korta, tjocka penseldrag för att snabbt fånga essensen av det de målade. Detta bidrog till en känsla av dynamik och livlighet i deras målningar.
  3. Ljusa och rena färger: Impressionisterna undvek att använda svart och andra mörka färger för skuggor. Istället använde de komplementfärger för att skapa djup och volym, vilket gav deras arbete en mer levande och ljusare palett.
  4. Blandning av färger: Istället för att blanda färger noggrant på en palett, applicerade impressionisterna ofta färger direkt på duken. Detta skapade en mer vibrerande effekt där färger blandades optiskt från betraktarens synpunkt.
  5. Fokus på ljus och atmosfär: Ett av de mest centrala inslagen i impressionismen var dess fokus på ljusets effekter och atmosfär i en scen. De studerade och målade ofta samma motiv vid olika tider på dagen och under olika väderförhållanden för att fånga varierande ljus och färg.

Mer om impressionismen

Impressionistiska målningar är inte bara för att berätta något specifikt. Istället fokuserade impressionisterna på att fånga ögonblicket. De målade snabba förändringar i himlen, tillfällen tillsammans med vänner, och uttryckte en ytlighet och frihet i livet utan stora bekymmer.

Denna glädje är något vi alla längtar efter. Till en början mötte den impressionistiska konsten motstånd och var inte omtyckt av alla. Målerierna såg ut som ofärdiga skisser, med färger som inte ens var blandade för att harmonisera med varandra. Istället användes klara, oblandade färger som stod bredvid varandra, vilket skapade en ovanlig och stark visuell upplevelse.

Impressionismen var speciell eftersom den visade tekniker och penseldrag som konstnärer tidigare försökt dölja. Man strävade inte efter harmoniska färger utan lät ofta starka, oblandade färger kontrastera direkt mot varandra. Denna teknik blev grunden för senare konströrelser som symbolism och modernism.

Termen ”impressionism” hade ingen specifik ideologi utan representerade snarare en gemensam riktning bland flera konstnärer, inklusive kända namn som Monet, Renoir, Sisley, Degas och Morisot.

Namnet ”impressionism” kommer från det franska ordet för ”intryck”, och blev först använt av Édouard Manet. Det är dock mer förknippat med Claude Monets berömda målning ”Impression, soleil levant” (Impression, soluppgång) från 1874, som visar en soluppgång över hamnen i Le Havre. Detta verk var med i den första impressionistutställningen samma år.

Renoir

Mer från konstagenten

Malin Lavén håller på med realistiska teckningar, oftast porträtt av kända personer. Varje teckning tar 200 timmar att göra och varje streck med pennan skall ligga på exakt rätt ställe. Malin är bara 19 år och har de senaste fem-sex åren testat olika tekniker som kol och vattenfärger men har fastnat för blyertspennan. "Man kan göra så väldigt många detaljer med det, och jag gör väldigt många detaljer, varenda hårstrå ska vara på rätt ställe." Den 24 januari kl. 16:00 har hon sin första utställning på Bibliotekslabbet i Mölndal.  
Gabriel Dawe är en installationskonstnär. Denna installation Plexus nr. 35, hedrar Museum of Arts Great Gallery. Denna kommer att visas den 22 januari 2017. Se tidigare installtioner här.   Besök: http://www.gabrieldawe.com/bio.html
Varje nyckel motsvarar ett minne. Under resande fot så möts vi av upplevelser och skapar minnen. I detta verk av Chiharu Shiota så möts vi av mer än 50,000 av dem. Besök konstnär: http://www.chiharu-shiota.com/en/
Det är ett härligt samspel mellan denna pojke och hans fågel. Besök konstnär: http://bloomphotography.com
Christoph Niemann bjuder på lite kul i vardagen. Alla känner vi igen objekten. Kanske inte i detta användningsområde. Besök konstnär: http://www.christophniemann.com
Ett par vackra bilder över Hong Kong. Andy Yeung. Besök: http://www.andyyeungphotography.com/
Vad är design? Gör ett besök på Röhsska museet i Göteborg. Design: (eng. av lat. Desi’gno – avbilda’, ’framställa’). Internationellt använd term för formgivning, dvs. gestaltning av hantverkligt eller industriellt framställda produkter för miljöer. Konstslöjd, konsthantverk, konstindustri, industridesign… Vad betyder egentligen begreppen? Design är ett ord som har kommit att användas på så många olika sätt att det också har många olika betydelser. I dagligt tal använder vi ordet design då vi talar om kläder samt vackra föremål till hemmet. Men design har en bredare betydelse, nämligen utformade av människor skapta föremål. Ser man det så blir design en förutsättning för den moderna människans existens överhuvudtaget. Hon skulle inte klara sig utan de kläder, husgeråd etc. som hon kan skapa…
Beckmans Designhögskola bedriver treårig grundutbildning inom konst och design som leder till konstnärlig kandidatexamen (180hp). Utbildningen omfattar tre program; Visuell kommunikation, Mode och Form (produktformgivning och rumsgestaltning). Högskolan erbjuder välutrustade datasalar, sy- och draperingssalar, snickeriverkstad samt ateljéer för konstnärlig träning och workshops. Dessutom finns fotostudio och en mindre verkstad för screentryck. Ett utrymme inom skolan är vikt åt fortlöpande galleriverksamhet för studenter, lärare och inbjudna gäster. Skolans bibliotek är under successiv uppbyggnad. Studenterna har även tillgång till de förstklassiga biblioteken vid Konstfack och Kungliga Konsthögskolan. KONTAKT Hemsida: www.beckmans.se Beckmans Designhögskola Brahegatan 10, 114 37 Stockholm  info@beckmans.se Tel: 08-660 20 20 Fax: 08-665 00 87
Steve Axford ständiga sökan efter den perfekta svampen... Oerhört vackert Besök konstnär: http://steveaxford.smugmug.com
Nyckelviksskolan har ettåriga eftergymnasiala utbildningar inom konst, konsthantverk, arkitektur och design. Utbildningarna ger grunden inom kreativa yrkesområden. Här finns också en tvåårig yrkesutbildning av hantverkspedagoger. Här finns det utbildningar inom det mesta du kan tänka dig inom bild & konsthantverk. Växel 08-544 815 00 Postadress Box 1094, SE-181 22 Lidingö Besöksadress Granvägen 1 Lidingö Epost post@nyckelviksskolan.se Skolledning Johanna Djurberg – Rektor johanna.djurberg@nyckelviksskolan.se tel 08-544 81 504   Hemsida: http://www.nyckelviksskolan.se/