Emil Nolde

Emil Nolde (egentligen Emil Hansen), född 7 augusti 1867 i Nolde (Schleswig), död 13 april 1956 i Seebüll, tysk expressionistisk målare.

Emil Nolde var en tysk expressionist känd för sina målningar och tryck av blommor, landskap och folkliga traditioner. Den livfulla färgen och den grovhuggna markeringen som Nolde använde i verk som Stormy Sea (1930), bar inflytande från Vincent van Gogh.

”Det finns silverblått, himmelsblått och åskblått. Varje färg har en själ inom sig, som gör mig glad eller stöter bort mig, och som fungerar som en stimulans”

Född Emil Hansen den 7 augusti 1867 i Nolde, Tyskland (nuvarande Tyskland), växte han upp i en familj av bönder på landsbygden vid havet. Nolde, som förväntades bli en del av familjegården, gjorde istället en karriär inom möbelsnickeri innan hon började måla. Under andra världskriget kategoriserade den nazistiska regimen, som Nolde var en uttalad anhängare av, honom som en ”degenererad” konstnär, även om han fortsatte att måla under hela kriget oberörd. Konstnären dog den 15 april 1956 i Seebüll, Tyskland vid en ålder av 88 år. Hans verk finns för närvarande i samlingarna på Art Institute of Chicago, Museum of Modern Art i New York, Konstmuseum Basel, Los Angeles County Museum of Art och Albertina i Wien.

Kommentarer inaktiverade.