Design

Mer från konstagenten

Om vi talar om konst som skapats nyligen, istället för modernismen, och använder termen "modern konst" i en bredare, mer aktuell bemärkelse, brukar vi ofta referera till det som "samtida konst". Samtida konst avser verk som skapas i vår egen tid och som reflekterar nuvarande kulturella, sociala, och politiska frågor. Den sträcker sig från slutet av 1900-talet fram till idag. Samtida konst är otroligt mångsidig i både form och innehåll. Konstnärer använder en rad olika medier, inklusive måleri, skulptur, digital konst, installationer, video och performance. De tar ofta upp aktuella teman som globalisering, identitet, teknologi, politik och miljöfrågor, vilket gör deras verk direkt relevanta för samtiden. Konstnärer inom samtida konst är inte bara begränsade till att använda traditionella material som…
  Skulpturen på skådespelare Margaretha Krook (1925-2001) placerad utanför Dramaten gör oss delaktiga. Konstnären är Marie -Louise Ekman. Ekman gör oss delaktiga i hennes verk genom att ha tillverkat slupturen så att ytan är ständigt varm. När man känner på den så upplever man värmen från en människa. Temperaturen är ständigt på 37 grader. Hur påverkar det oss. Vad får vi för upplevelse av statyn? En del tycker att det är monumentalliknande andrar tycker att det känns mysigt en kul grej som gör stt vi får en annan närhet till statyn. Lite Kitschbetonat. (Kitsch betyder sidospår och ett överdrivet användande av ett regelrätt formspråk) . Ja det kan väl vara både och. För   ett antal år seda hade detta förmodligen…
Malin Lavén håller på med realistiska teckningar, oftast porträtt av kända personer. Varje teckning tar 200 timmar att göra och varje streck med pennan skall ligga på exakt rätt ställe. Malin är bara 19 år och har de senaste fem-sex åren testat olika tekniker som kol och vattenfärger men har fastnat för blyertspennan. "Man kan göra så väldigt många detaljer med det, och jag gör väldigt många detaljer, varenda hårstrå ska vara på rätt ställe." Den 24 januari kl. 16:00 har hon sin första utställning på Bibliotekslabbet i Mölndal.  
Romantiken var en mångskiftande idérörelse som uppstod vid slutet av 1700-talet till följd av förromantiken och nyklassicismen och som varade till mitten av 1800-talet. Under 1700-talet började konsten ha en egen betydelse där själva verket kom att att kallas konst och under slutet på 1700-talet och fram mot 1800-talets slut speglade man mer känslor i konsten. Naturen fick symbolisera det storslagna och man upphöjde själva livet, det vackra, det sköna och skönheten inom konsten skulle fostra och förädla. Konstakademierna hade monopol på vad som ansågs som konst och det som inte ansågs som konst. Den tyska romantiska målaren Caspar David Friedrich, (1774-1840) var en av de största konstnärerna inom europeisk konst där det symboliska landskapet gestaltades.
Självlärd målare och skapare till egen serietidning. Grymt duktig och fantasirik. Läs mer om Menton3 här www.menton3.com  
Opponenterna var en grupp fria konstnärer om 85st, bland annat så var Carl Larsson och Axel von Heidenstam medlemmar. Gruppen bildades 1860 under ledning av Ernst Josephson och var en protest mot akademiernas monopol. Den 27 mars 1885 framförde medlemmarna skriftligen ett krav till Konstakademien om en modernisering och reformering av konstutbildningen, utställningsverksamheten och konstnärsstödet. Samtidigt bildade en grupp fransmän impressionismen som stod för att man skulle måla det man kände. Själva intrycket blev viktigt och man gick ut från ateljèerna och målade det man såg. Penseldragen var vilda och hastigt dit-målade. Protesterna från folket var enorma och konstnärerna hade svårt att få sina tavlor antagna till konst-salongerna eftersom den klassiska sköna konsten hade ett starkt fäste.
Warhols föräldrar hette Andrej och Ulja Varchola. De var immigranter tillhörande den rusinska folkgruppen i Mikova i nordöstraTjeckoslovakien som hade utvandrat till Pittsburgh. Andy var ett av tre barn till parterna Varchola, som var en fattig familj. Warhol angav inte alltid sitt rätta födelsedatum. Han gjorde sig ofta yngre och skrev 1930, några gånger till och med 1933 på blanketterna. Därför finns i vissa biografier olika uppgifter om hans födelse. När han gick i tredje klass drabbades han av danssjuka, som en följd av Scharlakansfeber. Han blev intagen på sjukhus och låg där under en längre period. Andrew fördrev tiden med att lyssna på radio, samla på bilder på dåtidens filmstjärnor och måla. Han stack ut från sina klasskamrater och blev mer och mer…
20 mars — 7 juni, 2015 I Martin Parrs projekt Common Sense finns en bild på en volymknapp. Den kan illustrera Martin Parrs konstnärskap. Han skruvar upp volymen för att skildra en värld där det inte finns några gränser för hur mycket vi exploaterar och konsumerar, oavsett om det är materiella ting eller artificiella upplevelser. Med humor och överstyrda färgexplosioner ifrågasätter Martin Parr vår tids överkonsumtion. (Fotografiska) Besök hemsida utställare: http://fotografiska.eu
Känner ni inte till Jacek Yerka så gör ni det efter att ni studerat dessa tavlor. Ett otroligt pusslande av världar och färger. Underliga surrealistiska verk som betraktaren i vissa fall skulle kunna hänga åt vilket håll som helst. Om så vill!   Besök konstnär: www.yerkaland.com/
Här är en kille som kan sin sak.