Abstrakt konst

Abstrakt konst är en fascinerande och djupgående form av visuellt uttryck som sträcker sig bortom den traditionella avbildningen av verkligheten. Den här konstformen utforskar idéer och känslor genom former, färger och texturer, snarare än genom direkta avbildningar.

Vasilij Kandinskijs Pionjärarbete

Vasilij Vasiljevitj Kandinskij, en rysk målare och grafiker, föddes 1866 i Moskva, Ryssland. Han avled 1944 i Neuilly-sur-Seine, Frankrike. Kandinskij rankas som en av de första konstnärerna som utforskade abstrakt konst. År 1910 skrev han ”Om det andliga i konsten”, en bok där han förespråkar konstens förmåga att uttrycka människans inre behov.

Elektromagnetismens Inspiration

Abstrakt konst hämtar mycket av sin inspiration från begrepp som elektromagnetism. Upptäckten att elektromagnetiska fält sträcker sig utanför fysiska objekt har vidgat vår förståelse för verkligheten. Detta blurrar linjerna mellan det materiella och det andliga. Abstrakt konst strävar efter att visualisera dessa osynliga energier och andliga kraft.

Samuel Morse och Kommunikationens Konst

Samuel Morse, en konstnär som blev fascinerad av elektromagnetism, upptäckte morsealfabetet. Detta system använder långa och korta signaler för att skicka meddelanden över avstånd. Morse visade hur immateriella idéer kan överföras och visualiseras, något som liknar abstrakt konsts syfte.

Konstens Utmanande Natur

Abstrakt konst syftar till att chockera och utmana betraktaren genom att ifrågasätta konventioner. Den strävar efter att förändra samhället och skapa ett mer mänskligt tillstånd genom konst. I detta sammanhang tjänar konsten inte bara som en representation av verkligheten utan som ett verktyg för personligt uttryck och djupare utforskning.

Anna Odells Syn på Konsten

Anna Odell, en svensk konstnär, betraktar konsten som ett sätt att bryta genom ensamhet och isolering. Hon ser abstrakt konst som ett verktyg för att utforska djupare delar av vår existens och ”möta människan bakom masken”.

Förändring i Synen på Konst

Samhällets syn på abstrakt konst har förändrats över tid. Från att ha setts som en isolerad aktivitet har den blivit en integrerad del av det offentliga rummet och kulturen. Museer och biennaler har gett konstnärer plattformar för att visa upp sina verk och nå en bredare publik.

Andlighetens Återkomst i Konsten

Den abstrakta konsten återvänder nu till sina spirituella och ockulta rötter. Detta kan ses som ett svar på det moderna samhällets materialism. Det finns en växande längtan efter andligt och transcendentalt innehåll – en strävan efter att förstå det större sammanhanget och människans plats i universum.

Sammanfattningsvis är abstrakt konst mer än bara estetiska experiment. Det är en djupgående utforskning av de mänskliga erfarenheterna och vår inre värld. Genom att släppa taget om den traditionella representationen av verkligheten, erbjuder abstrakt konst ett fönster till det sublima och obeskrivliga.

 

Mer från konstagenten

Steve Axford ständiga sökan efter den perfekta svampen... Oerhört vackert Besök konstnär: http://steveaxford.smugmug.com
  Den Belgiska fotografen Jeffrey Vanhoutte kombinerar dans med pulver i samband med en marknadsföring av producenten Hollänska mjölkpulverproducenten Friesland Campina Kievit nya Creamers. Häftiga fryseffekter som visas elegant och graciöst.   Besök konstnär : www.jeffreyvanhoutte.be/
Det var en solig och varm dag vilket gjorde att konstrundan blev mycket angenäm. Men jag vill börja med ett litet citat. Den spanska Filosofen Ortega Y Gasset (1883-1955) oroade sig för radikalismen (det extrema) inom den moderna konsten. I och med att människan ville vara modern. Ortega menade i sin berömda essä (1905) Om det mänskliga utdrivandet ur konsten. ”Så är den nutida konstens mest karakteristiska drag ur sociologisk synvinkel att den delar publiken i två kategorier: de som förstår den och de om inte förstår den…  Naturligtvis så började vi med den gigantiska kaninen tillverkad i breda träspån. Bigg yellow Rabbit.  Skapad av den nederländske konstnären Florentijn Hoffman. Att älska konst är att förstå den! Stort drar! Verket har…
Underground musik Av Pontus Fjällman Es3a Temat jag valde visade sig vara ett väldigt brett sådant, så jag kom att redovisa det genom en ganska lång (men väldigt förkortad) historia genomgång. Själva definitionen på underground kan vara väldigt svår och olika från person till person. Men jag tror Frank Zappa beskrev det bäst när han sa:”Mainstream comes to you, but you have to go to the underground”. Alltså kan man kalla det motsatsen till populär musik. Men problemet är då att termen underground är hur bred som helst, så jag begränsar mig själv till rock och det som är mest relevant inom det. 60-tal Den enda riktiga startpunkten för detta tema är The Velvet Underground som var aktiva mellan 1966-1971.…
Många gånger har man tänkt, Varför tänkte inte jag på detta?. Färglägga kartor känns väl inte så svårt. Att inte behöva hitta på mönster själv för att skapa en intressant abstrakt tavla, alla mönster finns ju liksom där. Nu är det ju så att en genialisk idè behöver ju inte alltid vara en komplicerad idè. Smart Jazzberry Blue, Smart & effektfullt! Besök konstnär: http://www.jazzberryblue.com
Hittade en spännande konstnär som inriktar sig på en helt egen väg. Känslan av att inte riktigt veta om det är någon under lakanet eller inte är minst sagt störande.  Daniel Arsham har iallafall lyckats med det han var ute efter. En skulptör med känslan för det verkliga. Finns även andra skulpturer som Daniel har skapat i krossat glas.   Besök hemsida: www.danielarsham.com/  
Uppvärmd flytande aluminium hälls ner i myrstackarnas öppning för att sedan stelna och bilda en skulptur. Metallklumpen grävs sedan upp och poleras. Den amerikanske konstnären började göra utgjutningarna som en vetenskaplig hobby för ett år sedan. När han sedan donerade några av verken till skolor, där eleverna fascinerades av att kunna se hur myrorna byggde sina bon, upptäckte han populariteten i verken och har även lyckats sälja ett par exemplar på nätet.
Marinetti var en italienare och författare som grundade  Futurismen. År 1909 skrev han det futuristiska manifestet, Marinetti levde verkligen för industrialismen och han älskade maskinerna  och det maskulina. han föredrog den lösaktiga fria kvinnan framför hemmafrun.  han förkastade den klassiska konsten och ville riva alla gamla museer och konsthallar. Den politiska ideologin fascismen tog intryck av vad futurismen hyllade. Marinetti och Mussolini blev goda vänner och Marinetti anslöt sig till fascistpartiet 1943. Han stödde bland annat Mussolinis anfall på Afrika. Han var en stor beundrare av konstnärer som Macel Duchamp och Fernand Lèger. Konsten skulle utryck rörelse och maskinerna och kubismen .  Kom att tillhöra futurismen.
Vill du få tillbaka barnasinnet en liten stund. Titta på dessa installationer som Tanya Schultz gjorde. Hon använder sig av godis, skulpturer, glitter och alla tänkbara färgglada saker. Besök konstnär: http://www.pipandpop.com.au
Medlem hos konstagenten ställer ut i Kristinehamn. Lördag 24/1 12.30 är det vernissage för Sarah Jämtervik på galleri Kvadraten Kristinehamns konstförening. Född 1986 i Karlstad. Bor och verksam i Göteborg, läser just nu till bildlärare på Högskolan för design och konsthantverk. Färgstarka målningar som växlar mellan allvar och lek. En kombination av figurativa, abstrakta och fantasifulla motiv. Målar allt som oftast intuitivt och tillämpar begreppet `kill your darlings´ så fort det står still vilket resulterar i tavlor med många lager och berättelser som kan anas med blicken. Målar främst med akryl men gör även akvarell/tusch målningar i större format.