Biografi

Jag föddes i Norrköping 1970 av tjeckiska föräldrar. Tidigt visade jag intresse och talang för måleriet, men att bli konstnär var inget givet. Jag fick berättat för mig att det var osäkert och svårt att leva på. Jag valde istället en tryggare tillvaro inom grafisk formgivning / reklam och illustration. En karriär som tagit mig runt i världen och jag har bott och verkat i Stockholm, London, New York, Alfas del Pi i Spanien och numera i Örebro.

Drömmen om livet som konstnär var dock stark och idag är jag konstnär på heltid. Jag tror på att våga förverkliga sina drömmar, ta vara på sin talang, satsa och ge sig hän - så jag gör det.
Jag älskar att flytta, få nya intryck och lära känna nya platser. Jag rör mig helst i storslagen natur och i storstäder, jag behöver den mixen. Jag skulle inte vilja välja bort den ena framför den andra. Båda ger och tar den energi jag söker.

Mitt skapande är mitt sätt att känna frihet och avkoppling. Jag planerar sällan vad jag ska måla, det växer fram under arbetets gång.

Grundinställningen är att utforska och skapa sånt jag själv gillar, konst är en del av inredning och min abstrakta och urbana stil har visat sig vara uppskattad. Mina tavlor är inte svårtolkade, det handlar mer om mitt behov att få skapa, om att vara och lita på mig själv, måleriet är min plattform för det, att känna just frihet och avkoppling.

Uttrycket är ofta rått och kraftfullt, stort och abstrakt. Det grova tilltalar mig i kontrast till den annars så korrekta och millimeterperfekta värld vi lever i.

Jag inspireras av naturen, jordiga toner, dimhöljda skogsgläntor en tidig sommarmorgon, diffusa horisonter, en promenad läng en stenig strand. Allt detta inspirerar till måleriet. Att sedan hitta ett format och känsla, och lyckas få in den i ett rum, är tillfredsställande.

https://www.tavlorochkonst.se/
Läs mer om Tomas
[Biografi] [Kontakt] [Konstverk] [Utställningar] [Satusuppdateringar]