Vlademir Tatlin

Galning eller visionär.  Tatlin          jag undrar hur det kommer sig att  ett socialistiskt land skulle tillåta sig att bygga ett monument som är över 400 meter hög. Ett land som lider av fattigdom, svält, inbördeskrig,. Till råga på allt så liknar det babels torn. Vilken "gud" är det som eftersträvas?    "Tatlins konstruktivistiska torn skulle ha byggts av industriella material som järn, glas och stål. Både vad gällde material, form och funktion så var det tänkt som en uppåtsträvande symbol över moderniteten. Tornet var så enormt att Eiffeltornet skulle sett ut som en dvärg i jämförelse. Tornets huvudform var en dubbelhelix som tvinnade sig upp till en höjd på 400 meter. Besökare skulle transporteras i byggnaden via olika typer av mekaniska anordningar. Huvudstrukturen skulle bestå av fyra stora hängande geometriska rumsliga strukturer. Dessa skulle rotera med olika hastigheter.   Det fanns inga betänkligeheter på att elen kostade pengar i alla fall. Eller att den skulle påverka miljön( mina funderingar) Nederst fanns en kub som var skapad som en lokal för föreläsningar, konferenser och lagstiftande möten. Denna kub skulle rotera med en hastighet av ett varv per år. Ovanför denna kub skulle det finnas en mindre pyramid som skulle inrymma verkställande verksamheter och denna skulle göra ett varv per månad. Ovanför denna form fanns en cylinder, som skulle inrymma ett informationscenter som skulle sända bulletiner och manifest via telegrafi, radio och högtalare, och detta center skulle genomföra ett varv per dygn. Överst skulle det finnas en glob som skulle innehålla radioapparatur. Det fanns även planer på att installera en gigantisk bioduk utanpå cylindern och även en projektor som skulle kunna projisera meddelanden på molnen. Källor Texten är till stora delar översatt från engelska wikipedias artikel Tatlin's Tower, läst 2008-09-23, där följande källor anges: Grey, Camilla (1986). The Russian Experiment in Art. London: Thames & Hudson.  Art and Literature under the Bolsheviks: Volume One - The Crisis of Renewal Brandon Taylor, Pluto Press, London 1991 Tatlin, edited by L.A. Zhadova, Thames and Hudson, London 1988 Concepts of Modern Art, edited by Nikos Stangos, Thames and Hudson, London 1981 Vladimir Tatlin and the Russian avant-garde, John Milner, Yale University Press, New Haven 1983 The Monument to the Third International, Nikolai Punin 1920 (Wikipedia )   Tankarna går till Senegals huvudstad Dakar där presidenter har byggt ett monument över Afrikas renässans invigdes 4 april 2010! Kostnad 200 miljoner (svenska kronor) byggd av nordkoreaner! Onödigheten! det ena är kanske inte bättre än det andra . Månlandaren och färden dit. det skulle ha räddat många liv. men det framställs inte på samma sätt. Är det ändå samma längtan efter makten?

Kommentera

Din emailadress kommer inte att synas. Tvingade fält är markerade *

*
*

Blandade artiklar från Konstagenten

Fotomontage av Erik Johansson

Svenska Erik Johansson är en mästare på fotomontage helt klart. Otroligt duktig på att skapa nya surrealistiska perspektiv och där han spelar våra hjärnor ett spratt. Bes..

Genus funderingar runt skulpturparken i världen.

Jag funderar över skulpturparken runt om I världen. Jag kan inte påstå att jag är en militant feminist i dag men jag var nog född som feminist. Alltså med mottot Det ska var..

Glasbalett

Dustin Yellin skapar dessa otroligt vackra "glaskuber" Det målas på en glasskiva för att sedan måla på en till osv. Detta sätts senare ihop och skapar en känsla av en vacker..

Ja det är på riktigt!

Alex Chinneck är artisten som inriktar sig på illusioner. Detta är faktiskt en riktigt skulptur som finns i London. Alex samarbetade med Opel för att göra detta verk. Kan det..

Adonna Khare

Makalös tavla från Adonna Khare. Enligt henne själv så är det hennes liv som återspeglas i form av djur. Besök konstnär: http://www.adonnak.com/..

mix av foto och måleri

Stev´nn Hall mixar fotografier med sitt måleri. Bilderna är tagna med hans 35mm camera och målar sedan på med pastel, bläck och akryl. Vill du veta mer om Stev´nn Hall besö..
Konstagenten 5.0 2018