Vlademir Tatlin

Galning eller visionär.  Tatlin          jag undrar hur det kommer sig att  ett socialistiskt land skulle tillåta sig att bygga ett monument som är över 400 meter hög. Ett land som lider av fattigdom, svält, inbördeskrig,. Till råga på allt så liknar det babels torn. Vilken "gud" är det som eftersträvas?    "Tatlins konstruktivistiska torn skulle ha byggts av industriella material som järn, glas och stål. Både vad gällde material, form och funktion så var det tänkt som en uppåtsträvande symbol över moderniteten. Tornet var så enormt att Eiffeltornet skulle sett ut som en dvärg i jämförelse. Tornets huvudform var en dubbelhelix som tvinnade sig upp till en höjd på 400 meter. Besökare skulle transporteras i byggnaden via olika typer av mekaniska anordningar. Huvudstrukturen skulle bestå av fyra stora hängande geometriska rumsliga strukturer. Dessa skulle rotera med olika hastigheter.   Det fanns inga betänkligeheter på att elen kostade pengar i alla fall. Eller att den skulle påverka miljön( mina funderingar) Nederst fanns en kub som var skapad som en lokal för föreläsningar, konferenser och lagstiftande möten. Denna kub skulle rotera med en hastighet av ett varv per år. Ovanför denna kub skulle det finnas en mindre pyramid som skulle inrymma verkställande verksamheter och denna skulle göra ett varv per månad. Ovanför denna form fanns en cylinder, som skulle inrymma ett informationscenter som skulle sända bulletiner och manifest via telegrafi, radio och högtalare, och detta center skulle genomföra ett varv per dygn. Överst skulle det finnas en glob som skulle innehålla radioapparatur. Det fanns även planer på att installera en gigantisk bioduk utanpå cylindern och även en projektor som skulle kunna projisera meddelanden på molnen. Källor Texten är till stora delar översatt från engelska wikipedias artikel Tatlin's Tower, läst 2008-09-23, där följande källor anges: Grey, Camilla (1986). The Russian Experiment in Art. London: Thames & Hudson.  Art and Literature under the Bolsheviks: Volume One - The Crisis of Renewal Brandon Taylor, Pluto Press, London 1991 Tatlin, edited by L.A. Zhadova, Thames and Hudson, London 1988 Concepts of Modern Art, edited by Nikos Stangos, Thames and Hudson, London 1981 Vladimir Tatlin and the Russian avant-garde, John Milner, Yale University Press, New Haven 1983 The Monument to the Third International, Nikolai Punin 1920 (Wikipedia )   Tankarna går till Senegals huvudstad Dakar där presidenter har byggt ett monument över Afrikas renässans invigdes 4 april 2010! Kostnad 200 miljoner (svenska kronor) byggd av nordkoreaner! Onödigheten! det ena är kanske inte bättre än det andra . Månlandaren och färden dit. det skulle ha räddat många liv. men det framställs inte på samma sätt. Är det ändå samma längtan efter makten?

Kommentera

Din emailadress kommer inte att synas. Tvingade fält är markerade *

*
*

Blandade artiklar från Konstagenten

Dra era egna slutsatser...

Hur ska man beskriva de verk som Eckart Hahn skapar?. Det är en viss otrygg surrealistisk värld vi får se som visar sig på alla tänkbara sätt. Det är kompositioner mellan de..

Ett samspel med en fågel

Det är ett härligt samspel mellan denna pojke och hans fågel. Besök konstnär: http://bloomphotography.com..

Invasion

Det tar över och sprids med glädje i rummet. Charles Petillon i verket invasioner använder han sig av ballonger som är en spännande form i sammanhanget. Du kan se och läsa me..

Elegant

Mat Szulik tillverkar dessa underbart vackra 3D-skulpturer av diverse djur. Mat är frilansillustratrör och 3D artist och har en rad underbara skapelser på hans hemsida. Bes..

Svensk digital retro

Simon Stålenhag är en otroligt duktig svensk illustratör. Det är en blandning av det klassiska svenska och sci-fi. Riktigt snyggt gjort! Besök Simon: http://www.simonstale..

Candyland

Vill du få tillbaka barnasinnet en liten stund. Titta på dessa installationer som Tanya Schultz gjorde. Hon använder sig av godis, skulpturer, glitter och alla tänkbara färgg..
Konstagenten 5.0 2017