Vlademir Tatlin

Galning eller visionär.  Tatlin          jag undrar hur det kommer sig att  ett socialistiskt land skulle tillåta sig att bygga ett monument som är över 400 meter hög. Ett land som lider av fattigdom, svält, inbördeskrig,. Till råga på allt så liknar det babels torn. Vilken "gud" är det som eftersträvas?    "Tatlins konstruktivistiska torn skulle ha byggts av industriella material som järn, glas och stål. Både vad gällde material, form och funktion så var det tänkt som en uppåtsträvande symbol över moderniteten. Tornet var så enormt att Eiffeltornet skulle sett ut som en dvärg i jämförelse. Tornets huvudform var en dubbelhelix som tvinnade sig upp till en höjd på 400 meter. Besökare skulle transporteras i byggnaden via olika typer av mekaniska anordningar. Huvudstrukturen skulle bestå av fyra stora hängande geometriska rumsliga strukturer. Dessa skulle rotera med olika hastigheter.   Det fanns inga betänkligeheter på att elen kostade pengar i alla fall. Eller att den skulle påverka miljön( mina funderingar) Nederst fanns en kub som var skapad som en lokal för föreläsningar, konferenser och lagstiftande möten. Denna kub skulle rotera med en hastighet av ett varv per år. Ovanför denna kub skulle det finnas en mindre pyramid som skulle inrymma verkställande verksamheter och denna skulle göra ett varv per månad. Ovanför denna form fanns en cylinder, som skulle inrymma ett informationscenter som skulle sända bulletiner och manifest via telegrafi, radio och högtalare, och detta center skulle genomföra ett varv per dygn. Överst skulle det finnas en glob som skulle innehålla radioapparatur. Det fanns även planer på att installera en gigantisk bioduk utanpå cylindern och även en projektor som skulle kunna projisera meddelanden på molnen. Källor Texten är till stora delar översatt från engelska wikipedias artikel Tatlin's Tower, läst 2008-09-23, där följande källor anges: Grey, Camilla (1986). The Russian Experiment in Art. London: Thames & Hudson.  Art and Literature under the Bolsheviks: Volume One - The Crisis of Renewal Brandon Taylor, Pluto Press, London 1991 Tatlin, edited by L.A. Zhadova, Thames and Hudson, London 1988 Concepts of Modern Art, edited by Nikos Stangos, Thames and Hudson, London 1981 Vladimir Tatlin and the Russian avant-garde, John Milner, Yale University Press, New Haven 1983 The Monument to the Third International, Nikolai Punin 1920 (Wikipedia )   Tankarna går till Senegals huvudstad Dakar där presidenter har byggt ett monument över Afrikas renässans invigdes 4 april 2010! Kostnad 200 miljoner (svenska kronor) byggd av nordkoreaner! Onödigheten! det ena är kanske inte bättre än det andra . Månlandaren och färden dit. det skulle ha räddat många liv. men det framställs inte på samma sätt. Är det ändå samma längtan efter makten?

Kommentera

Din emailadress kommer inte att synas. Tvingade fält är markerade *

*
*

Blandade artiklar från Konstagenten

Kaos

Order från kaos är skapad av den london-baserade konstnären Max Cooper. Ett intresse inom vetenskap, musik samt bildkonst. Det börjar med regndroppar och effekter. Även då Ma..

Vinnarna av årets fotograf 2014 (Outdoor)

Här finns det otroligt vackra fotografier från olika delar av världen. Vinnaren Greg Whitton. Fotograf: Ibraheem Al-Awadi Fotograf: Claire Carter F..

Glaskonst är alltid vackert!

Denna konstnär är en av de stora i Japan och det är ju såklart väldigt imponerande hur Niyoko Ikuta vrider och vänder på alla dess former för att skapa dessa otroligt vackr..

Ståtliga minimalistiska djur

Andrea Minini visar att det inte behövs färg, detaljer, hår, skugga etc för att avbilda djur. Med väl utförda, exakta linjer så ger Andrea dessa minimalistiska verk en käns..

Svensk digital retro

Simon Stålenhag är en otroligt duktig svensk illustratör. Det är en blandning av det klassiska svenska och sci-fi. Riktigt snyggt gjort! Besök Simon: http://www.simonstale..

Detta blir årets färg 2017

Enligt Pantone Color Institute så kommer (Grönska) bli årets färg 2017. Den exakta koden för färgen är Pantone 15-0343. Det är en behaglig färg som passar utmärkt till d..
Konstagenten 5.0 2017