Filformat, Bildhantering

I photoshop kan du välja en drös av olika filformat och de har alla olika ändamål. Jag tänkte att jag skulle förklara lite om vad de OFTAST används till. EPS -Encapsulated PostScript En vektoriserad fil kräver så kallat "PostScript-språk" för att skapa en bild. Det innebär att du måste använda en speciell mjukvara för att skapa en EPS fil, exempelvis Adobe Illustrator eller QuarkXpress. EPS filer används ofta när man önskar dela vektoriserade filer mellan varandra och som endast skall vara läsbara men inte tillgängliga för redigering, vanligt format ex för logotyper. En vektoriserad bild innebär att  du kan bestämma bildens storlek när du öppnar den i t.ex. Photoshop. GIF - Graphic Interchange Format Gif använder du när det t.ex. inte är ett fotografi utan när din design består av enkla färger. "GIF-filer ersätts gradvis av PNG-formatet. GIF är att föredra för bilder där stora ytor består av fylliga eller kraftiga färgelement, ex logotyper eller grafik. GIF komprimerar inte fina bilder, dvs bilden förlorar varken kvalitet eller upplösning med den konsekvens att GIF-filernas datamängd ofta är stor. GIF-filerna kan antingen vara i gråskala eller i färgstandarden RBG" JEPG/JPG - Joint Photographic Experts Group Detta format används väldigt ofta, den ahar en förmåga att bibehålla bildens ursprungliga utseende.JPEG-formatet används för bildhanering över hela världen, mycket tack vare filformatets förmåga att upprätthålla bildens ursprungliga kvalitet. JPEG förväntas av branschkunniga att utvecklas till den internationella standarden vid arbete med digitalisering av bilder. Det som framförallt skiljer JPEG-filen från andra filformat är att komprimering sker på bekostnad av bildens kvalitet. Det är därför extra viktigt att redigering av bilden sker före du sparar bilden som en JPEG-fil. Genom att först redigera och till sist spara går varken information eller kvalitet förlorad från den ursprungliga bilden. PNG - Portable Network Graphics Komprimerar utan att försämra bildkvalitet. M.a.o. Bildfilens storlek blir lättare men bildens kvalité bibehålls. PSD - Photoshops egna format. PDF - Portable Document Format Formatet kan användas för att distribuera information som ej är avsedd för modifikation av mottagaren. Som t.ex. om du får ett avtal som avsändaren inte vill att du skall kunna göra ändringar i så passar detta utmärkt. TIFF - Tagged Image File Format Ett filformat som passar sig bra om du skall jobba i både Mac & PC miljö. En faxmaskin använder sig t.ex. utav detta filformat

Kommentera

Din emailadress kommer inte att synas. Tvingade fält är markerade *

*
*

Blandade artiklar från Konstagenten

Den kallaste staden på jorden

Tack vare fotografen Amos Chapple så får vi se hur det ser ut i den kallaste staden på jorden. Staden är  Ojmjakon som ligger i Ryssland. Finns en varm känsla i det ändå s..

Dra era egna slutsatser...

Hur ska man beskriva de verk som Eckart Hahn skapar?. Det är en viss otrygg surrealistisk värld vi får se som visar sig på alla tänkbara sätt. Det är kompositioner mellan de..

Christina Byberg och Gunilla Nillan Holmgren

Christina och Gunilla ställer ut tillsammans på Galleri Kvadraten i Kristinehamn. Marieberg. Vid Kristinehamns konstmuseum Doktors Enwalls väg 13C 681 37 Kristinehamn Vern..

Pang

Ken Hermann från Köpenhamn fångar explosionen med hjälp av pyroteknik. Stroboskop används också för att skapa effekt. Kanske en enkel tanke att ta kort på men resultatet ä..

Moderna Museet, ta er tid att gå dit och upplev bra konst

MODERNA MUSEETS SAMLING Moderna Museet har en av Europas främsta samlingar av modern och samtida konst, med nyckelverk av bland andra Henri Matisse, Niki de Saint Phalle och..

En lucka minnen

Har du någonsin funderat på hur det skulle vara om du kunde måla dina egna minnen?. Isåfall så ge Pat Perry ett besök. Det kommer vara värt det. Besök konstnär: http:/..
Konstagenten 5.0 2018