Lars Vilks verk Nimis fyller 30 år

I dagarna fyller Lars Vilks konstverk 30år Lars Vilks konstverk har retat gallfeber på myndigheten för bygglov och konstkritiker. Han har även blivit lovordad över sin kamp för sitt verk.  Lars Vilks har blivit sin provocerande stil trogen genom att också utmana fundamentalismen inom Islam genom att publicera Muhamed som rondellhund. Nimis är mer än en vanlig skulptur av flera anledningar. Dels på grund av storleken som närmast är i klass med land art - dels är det inte bara en sammanhängande struktur utan flera. Och dessutom har Nimis det drag som installationer ofta har - nämligen anpassning till rummet de utförs i. Möjligen kan det kallas en utomhusinstallation. Vilks kallar det en installation.[2] I fallet Nimis är rummet en fond av träd och bergväggar som ramar in konstverket. "Golvet" är stenar polerade av havet. Eller om man så vill - den råa och gråa Nimis förstärker intrycket av grönskan och de släta ytorna (stenarna) i naturen. Detta att spretiga Nimis som kontrast, får naturen själv att framstå som ordnad, är särskilt intressant i ett naturreservat - där ju naturen har ett egenvärde (anpassning till "rummet"). Dessutom är en del av Nimis utformad som en trappa - eller det som skulle varit en trappa om det vore rationellt utfört - nämligen en starkt sluttande nedstigning från berget (anpassning av konstverket till platsen) in i träkulverten Nimis. Slutligen är Nimis ett konstverk som genomgått ständiga uppdateringar under tre årtionden vilket skiljer det från i stort sett all annan konst. ( Wikipedia 2010). Konstens kraft ligger just i att kunna få utmana samhället och kulturen. Det ligger som grund för den moderna konsten. Den dag som Vilks Nimis blir erkänd så har den på ett sätt förlorat sin kraft. Lars Vilks installation har då  förflyttats till historien och i dag blir "konstverket" enligt mig mer en byggnad gjord av drivved.

Kommentera

Din emailadress kommer inte att synas. Tvingade fält är markerade *

*
*

Blandade artiklar från Konstagenten

Yrt!

Jag antar att jag inte är den enda som blir otroligt yr när jag kollar på dessa verk av Alex Garant. Jag kan inte heller förstå vem som skulle vilja köpa någon av dessa ver..

Ballerina på knivudd

En Puntas är en videoinstallation som  Javier Pérez skapat tillsammans med artisten  Amélie Ségarra. Tanken på att stå på tå kan göra ont bara det. Att balansera på..

Grafitti vs Kändisar

Fredrik kombinerar grafitti med välkända ansikten i allt från Petter till Prince!. Han var även med och sponsrade Radiohjälpen då han sålde en tavla som föreställde Petter..

Bristande respekt

Martin Wittfooth som är kanadensare skapar dessa målningar för att visa att människans förbrukande inte är hållbart mot naturen och djuren. Konsekvenserna till vår levnadss..

Hopp om glädje

I Benny Englunds tavlor finns en färgrikedom och ett hopp om glädje. Välstånd i form av blommor och präktiga kläder, men det är ändå en dyster och tung känsla som drar ö..

Änglar & Gudinnor

  Amy Judd är artisten bakom dessa verk .Inspirationen är gamla mytologier mellan kvinnor och djur. Framför allt är dessa verk vackra och skapar ett intresse hos åskå..
Konstagenten 5.0 2018